Ilegalni prebežniki, vsi moškega spola, na Koroško v tovornjakih

Od začetka leta 2016 pa do danes so na območju Koroške obravnavali deset ilegalnih prebežnikov, ki so skriti v tovornih vozilih vstopili v Slovenijo. Šest od teh desetih je bilo obravnavanih letos.

Prikolica tovornjaka je priljubljeno sredstvo za ilegalno prečkanje meje

Vseh deset ilegalnih prebežnikov, ki so jih obravnavali na Koroškem v minulem poldrugem letu, je v državo vstopilo v tovornih vozilih. Kljub vsem represivnim ukrepom na mejah se jim še vedno uspe izmuzniti preko carinske kontrole.

Štirje ilegalni prebežniki so bili lani obravnavani s strani Policijske postaje Ravne na Koroškem, kar šest pa so jih obravnavali v letošnjih petih mesecih. Dva ilegalna pribežnika so obravnavali policisti Policijske postaje Slovenj Gradec, štiri prebežnike pa Policijska postaja Dravograd.

»Tako  smo  v  tem  obdobju  obravnavali  šest  državljanov Afganistana, tri državljane Pakistana  in  enega  državljana  Šrilanke. Štirje ilegalni prebežniki  so bili stari 17 let, eden je bil star 15 let, dva 18 let, eden je bil star 20, eden 31 in eden 37 let. Starost je bila ugotovljena po izjavah ilegalnih prebežnikov. Vsi so bili moškega spola.« PU Celje

Za večino migrantov je Slovenija le prehodno območje, želijo si v severne in zahodne države Evropske unije. Priljubljeno prevozno sredstvo za ilegalno prečkanje meje je med drugim tudi vlak, vendar stanje slovenskih, predvsem pa koroških železnic, komaj še omogoča legalne prestope meje z vlaki, kaj šele možnosti za ilegalne.

Nazadnje so iz tovornjaka poskakali v Otiškem Vrhu

Nazadnje so v Dravogradu odkrili štiri prebežnike, skrite v prikolici tovornega vozila. Trije državljani Afganistana in en državljan Šrilanke so brez vedenja šoferja vstopili v priklopno vozilo v Srbiji. Voznik je ob razkladanju tovora prebežnike odkril in obvestil policijo.

»Pri obravnavi na PP Dravograd so ilegalni prebežniki zaprosili za mednarodno zaščito, zato so bili v skladu z Zakonom o mednarodni zaščiti v nadaljnjo obravnavo predani delavcem Azilnega doma v Ljubljani. Navedeni v nadaljnjem postopku sprejmejo prošnjo za odobritev mednarodne zaščite, katero presodijo in sprejmejo ustrezno odločitev.« PU Celje

N.K.