“Ich bin bereit – Pripravljen sem.”

“Ich bin bereit – Pripravljen sem,” je dvojezično odgovarjal koroški Slovenec Jože Marketz, ki so ga danes v Celovcu v stolnici Petra in Pavla posvetili v škofa krško-celovške škofije. Del slovesnosti je potekal tudi v slovenskem jeziku, zbralo pa se je več kot tisoč ljudi in to škofijo bo po dolgih letih ponovno vodil dostojanstvenik, ki je po rodu z avstrijske Koroške. V tisočletni zgodovini te škofije pa je to šele drugi škof slovenskega rodu. Pred Marketzem je to bil Jakob Peregrin Paulič, ki je bil imenovan za škofa leta 1824.  

Jože Marketz se je rodil leta 1955 v Št. Lipšu. Teologijo je študiral v Salzburgu in v Ljubljani. Mašniško posvečenje je prejel leta 1982 v Celovcu, še pred tem pa je med drugim deloval v Ekvadorju. Leta 2009 je postal direktor škofovskega pastoralnega urada in škofovski vikar za pastoralo, misijone in evangelizacijo. Marketz je tudi izdajal cerkvena časnika Sonntag in Nedelja, do imenovanja za škofa pa je bil na čelu koroškega Karitasa.

Slovenska narodna skupnost je že od takrat, ko ga je papež imenoval na ta visoko položaj, izrazilo zadovoljstvo nad tem imenovanjem. Pozitivne odzive pa je bilo slišati tudi danes, in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko vidi v tem velik obet, da se za slovensko manjšino obetajo pozitivni časi.