Hišne živali poleti: ne le voda, tudi zaščita pred zajedalci

Ni odveč večkrat ponoviti opozorilo, da v teh vročih dneh domače oziroma hišne živali potrebujejo vodo, na to opozarjajo tudi aktivni člani Društva proti mučenju živali Koroške, saj se dogaja, da prenekateri lastniki živali občasno še vedno pozabljajo, da morajo imeti njihovi hišni ljubljenci dovolj vode. Še bolj pa lastniki pozabljajo na dejstvo, da se v teh toplih dneh živali bolj izpostavljene tudi zajedavcem. Bolham so sicer izpostavljeni vse leto, klopi, ki so na Koroškem v naravi zelo razširjeni, pa na hišne ljubljence prežijo zlasti v toplejših mesecih, ko se živali tudi veliko gibljejo v naravi.

Veterinarji pa pravijo, da lahko lastniki domačih živali klope in bolhe učinkovito preženejo, v lekarni Dren na Ravnah na Koroškem pa so nam povedali, da imajo v te namene dovolj zaščite različnih proizvajalcev. Klope in bolhe je mogoče pregnati  s kožnimi kapljicami, pred črevesnimi zajedavci pa vsaj enkrat na tri mesece dajemo tablete. Industrija je tako napredovala, da ti pripravki za živali niso nevarni, vsebujejo varne in preizkušene učinkovine.

In tudi ta nasvet ne bo odveč: v sezoni klopov morajo biti lastniki psov pozorni, če pri psu opazijo povišano telesno temperaturo, bruhanje, drisko, apatičnost in brezvoljnost. Tudi to je lahko posledica ugriza klopa, vestni lastniki psov pa seveda dobro vedo, da je potrebno klope sproti odstranjevati. Neprisesan klop se lahko z živali prenese tudi na človeka.