Pod Peco so spet nastajale snežne mojstrovine

Zaključila se je že 25. prireditev Gradovi kralja Matjaža v Mitneku pod Peco. Zadnja leta je obisk sicer nekoliko slabši, kljub temu pa se je tako kot lani tudi letos zbralo dobrih 40 ekip, ki so v snegu pokazali svojo ustvarjalnost.  V deželi pod Peco pa se je pred desetletjem zbralo tudi več kot 100 ekip, ki so ustvarile tudi toliko snežnih skulptur. Kljub temu pa tudi letos ni manjkalo pravih umetnin, in tako kot vsako leto so si najboljše ekipe prislužile nagrade. Po ocenah strokovne žirije je prvo mesto zasedla ekipa Mala Nedelja, ki se za tradicionalni dogodek pod Peco vsako leto zelo dobro pripravi. Drugo mesto je zasedla koroška ekipa ŠD Plenilec, tretje pa KUD Šolta.

Kralj Matjaž pa si vsako leto med obiskovalkami izbere Alenčico, posebej rad pa ima Korošice. Tako si je tudi letos izbral domačinko iz ekipe Turistično društvo Dravograd, njihov grad pa je postal njun dom – dobili so nagrado za najlepši grad po izboru kralja Matjaža.

Po prižigu bakel in razglasitvah nagrad so graditelji in obiskovalci dan zaključili z dobro glasbo v šotoru. Po nastopu skupine Akustix je na oder tradicionalno stopil Milan Kamnik, ki je s pristno koroščino zaključil osrednji dogodek tradicionalne koroške prireditve.

Snežne mojstrovine so na ogled vse dokler jih ne bo stopilo sonce.

Jon Petek

Foto: Jon Petek