“Golobova koalicija si želi popolnoma politično podrediti RTV Slovenija”

 

Na včerajšnji novinarski konferenci je poslanka SDS Alenka Jeraj spregovorila o nujnem zakonodajnem postopku, ki ga želi koalicija izpeljati v povezavi z Zakonom o Radioteleviziji Slovenija »V SDS smo nujnemu postopku nasprotovali, ker menimo, da je za tako velike spremembe Zakona o RTV potrebna javna obravnava in več pogovorov ter dogovorov na različnih nivojih, kjer se naj vključi vse tiste, ki jih tematika zadeva in želijo participirati pri sprejemanju sprememb,« je uvodoma povedala Jerajeva.

 

Po njenih besedah novela Zakona o Radioteleviziji Slovenija sledi zakonu, ki ga je vložila že poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, do nedavnega novinarka na RTV. Predlagala je, da se Zakon o RTV sprejme po skrajšanem postopku. Jerajeva je dodala, da »smo sedaj dobili še vladni predlog, ki ga bomo sprejemali po nujnem postopku, saj se očitno zelo mudi s spremembami, potrebno je očitno zamenjati vse, od vodstva generalnega direktorja, direktorja TV in radia do članov nadzornega in programskega sveta.« Glede omenjenega zakona je Jerajeva dejala, da koalicija zlorablja poslovnik državnega zbora, kajti 134. člen Poslovnika jasno določa, da se zakon po nujnem postopku obravnava »zaradi varovanja interesov varnosti ali obrambe države, odpravo posledic naravnih nesreč ali za preprečitev težko popravljivih posledic za varovanje države.« Po njenih besedah takih izrednih razmer v državi ni, »ker, če bi bile, predsednik vlade Robert Golob najbrž ne bi užival na počitnicah na hrvaški obali.« Jerajeva je povedala, da je sedanji predsednik vlade Robert Golob v času volilne kampanje jasno dejal, »da bo vlada sprejela nov zakon o RTV, vendar ne zato, da bi zamenjali njihove člane z našimi.« »Toda koalicija počne ravno to. Prejšnji teden smo na mandatno-volilni komisiji sprejeli sklep, da se v Programski svet RTV zaradi odstopa dveh članov imenuje Alenko Sivko, ki je bila kandidatka za poslanko na listi Gibanja Svoboda,« je povedala poslanka in dodala, da je govorjenje o depolitizaciji RTV zavajanje ljudstva.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v nadaljevanju spregovorila tudi o samem zakonodajnem postopu, kjer se mora vsak zakon, ki ga vlada sprejme, pred njegovim sprejetjem objaviti na e-demokraciji, da se lahko vsi deležniki vključijo v razpravo in predlagajo svoje rešitve. »Pri tem zakonu pa tega ni bilo. Tudi pravnik Matej Avbelj je nedavno dejal, da gre pri omenjenem zakonu za zlorabo poslovnika in instrumentalizacijo zakonodajnega postopka za doseganje ciljev vladajoče koalicije,« je povedala poslanka in spomnila tudi na besede, ki jih je predsednica koordinacije novinarskega sindikata Helena Milinkovič izrekla na javni tribuni, ko je takratnemu programskemu direktorju Kaduncu dejala, da »delujejo kot gverila, katerih plan je prevzeti RTV.«

Poslanka Alenka Jeraj je povedala tudi, da se z novim predlogom zakona o RTV, ki ga predlaga vladajoča koalicija vračamo v čas pred letom 2005, ko je bil sprejet moderni zakon o RTV, ki se je zgledoval po ureditvah v drugih državah in je bil dvakrat tudi potrjen na referendumu. Omenjeni zakon velja že 17 let in v tem času so bili v Programski svet imenovani tudi predstavniki na predlog gledalcev in poslušalcev. Po besedah Jerajeve je sestava Programskega sveta RTV trenutno še najbolj uravnotežena, saj so v drugem delu prejšnjega mandata koalicijo sestavljale tako leve kot desne stranke, današnjo koalicijo pa samo leve stranke.

Jerajeva je nadaljevala, da bo po trenutno pripravljeni noveli zakona o RTV lahko člane predlagala samo določena organizacija civilne družbe, s čimer se izključi mnoge druge, ki so do sedaj imele pravico predlagati predstavnike v Programski svet. »V SDS ocenjujemo, da je najbolj problematično to, da se pri imenovanju Programskega sveta RTV z obrazložitvijo depolitizacije izključuje državni zbor. Ampak državni zbor potrjuje sodnike in mnoge druge funkcije v državi, ker je najbolj reprezentativen predstavnik ljudstva,« je povzela Jerajeva. Po besedah poslanke se bo z novim načinom imenovanja Programskega sveta RTV popolnoma izključilo gledalce in poslušalce, ki so plačniki storitev javnega zavoda RTV. Zakon namreč daje po novem določenim skupinam, npr. Nacionalnemu zavodu za kulturo, ki ga ustanovi vlada, pooblastilo neposrednega imenovanja in s tem izključuje vse ostale, za katere so ocenili, da nimajo pravice predlagati vse, kar zadeva kulturo. »Tako bomo dobili državno in ne javno RTV, zato ocenjujemo, da se s tem odvisnost od vladajoče politike veča, ne pa manjša,« je bila kritična Jerajeva.

V nadaljevanju je dodala še, da se v SDS strinjamo, da morajo imeti pravico pri oblikovanju Programskega sveta RTV tudi zaposleni, vendar po noveli Zakona o RTV se bo sedanje razmerje iz 3:26 povečalo v korist zaposlenih na 5:12. »Izključuje se mnoge, ki bi po našem mnenju morali biti zastopani v Programskem svetu RTV,« je še povedala poslanka Jerajeva.

Nenazadanje se je dotaknila še uvajanja nove 4-članske uprave na RTV, kar je po mnenju Jerajeve značilnost gospodarskih družb, medtem ko je RTV javni zavod. »Uvaja se delavski direktor, direktor televizije, direktor radia in direktor za digitalne vsebine, s čimer se veča moč uprave proti Programskemu svetu RTV, » je dejala Jerajeva.

Na novinarsko vprašanje, če meni, da je pomembno, da se v programski svet vključi tudi civilna družba, in kaj meni o samih spremembah Programskega sveta RTV-ja je Jerajeva odgovorila, da so spremembe potrebne, da so se o tem v državnem zboru že večkrat pogovarjali in razpravljali, »je pa za take spremembe potrebna javna razprava, zato nujnemu postopku nasprotujemo in ocenjujemo, da se bo zgodila še večja politizacija RTV.«