Glas upokojencev Slovenije: “Ustanavljamo Odbor upokojencev iz bivše Jugoslavije”

V uredništvo smo prejeli izjavo za javnost Iniciative Glas upokojencev Slovenije, ki jo v nadaljevanju v celoti objavljamo:
“Drage upokojenke in upokojenci naše generacije, starejši in tudi mladi, ki vas pokojnine še čakajo!
Vsi smo bili nekoč mladi. Posebno naša generacija še kako dobro ve, kako je zidati hišo, urejati zemljišča, skrbeti za vzdrževanje. In kako prijazno smo gledali na ljudi, ki so nam to delali! Večina jih je prišla v “obljubljeno deželo” iz juga, bili so zares pridni, z njimi smo delali, se tudi veselili. Težko bi našel neprijaznega delavca, v tovarnah tekstilne delavke, železarje, cestarje, čistilke in predvsem gradbince. Danes so še vedno z nami, ostareli in bolj zaprti sami vase, predvsem pa zelo opeharjeni in s pokojninami, ki so še nižje od povprečja. Ker so delali dela, ki so bila zelo slabo plačana, večina pa je na “fuš” služila zato, da so v svoje domovine pošiljali denar domačim, da so preživeli. Kje so ti prijazni zidarji, malarji, delavci z lopato in krampom v roki, smetarji, čistilke? Večina životari.
Naj se vam zdi še tako neverjetno, lahko nas obsodite, zmerjate, da smo ljubitelji “ta spodnjih”, ne vem. Povem vam le, da se nam smilijo tako, kot se nam ubogi upokojenci rojeni v Sloveniji in, da smo se odločili, da bomo dodatno skrb namenili prav njim, ljudem iz bivše Juge.
Ustanavljamo Odbor upokojencev iz bivše Jugoslavije. Brez ideologije, brez nacionalnega opredeljevanja in političnega prepričanja, ker so jih bivši in sedanji vladajoči še najbolj “nategn…”! Vse so nam naredili, kar sami nismo želeli ali zmogli, ostali pa so na zadnjem mestu dostojanstva in dobrega življenja. Naša generacija so, da se razumemo.
Vabimo vse upokojence iz drugih republik, da se pridružijo “svojemu” odboru društva “Inštitut 1. oktober” iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Bošnjake in Črnogorce in Kosova, ki so v Sloveniji delali vsaj 10 let in tu živijo z izplačili slovenskih pokojnin. Nismo pozabili prijaznih in delavnih ljudi.
Ustanovni sestanek bo zadnji teden v Velenju, potekal bo v Slovenskem jeziku in imel skupno vodstvo. Točen datum bomo sporočili! Ukvarjal se bo izključno s pokojninami in pravicami upokojencev, ki pripadajo vsem, enakopravno in brez ideologij. Vse ljudi pa prosim za podporo, vsi smo ljudje, vsi smo svoje naredili, vsi imamo pravico dostojno živeti!”
Iniciativa Glas upokojencev Slovenije