Geopark Karavanke s številnimi aktivnostmi za spodbujanje in razvoj trajnostnega turizma

Geopark Karavanke bo v okviru projekta RURITAGE v prihodnjih dveh letih izvedel več aktivnosti za promocijo in razvoj območja geoparka. Med drugim bodo sanirali dostop do Rozalijine votline, razvili mobilno aplikacijo in okrepili sodelovanje z lokalnimi skupnostmi.

Konec januarja je Geopark Karavanke v okviru dogodka »Z regijo gradimo Evropo« predstavil aktivnosti, ki jih bodo v naslednjih dveh letih izpeljali v okviru projekta RURITAGE. Ta v ospredje postavlja bogato kulturno in naravno dediščino podeželskih območij, kar v Geoparku Karavanke vidijo kot gonilo trajnostnega razvoja.

Oživitev romarske tradicije na Gori Sv. Heme

RURITAGE je del štiriletnega projekta Obzorje 2020, v katerem sodeluje 38 partnerjev iz 18 različnih držav. V projektu je bilo določenih 6 različnih področij, med njimi romanje, lokalna hrana, umetnost in festivali, ter pokrajina, ki predstavljajo potencial za razvoj podeželskih območij. Geopark Karavanke je bil izbran na področju romanja, zahvaljujoč svoji ohranjeni, več tisoč let stari romarski tradiciji na Gori Sv. Heme v Globasnici. Zaradi tega se bodo tudi vse projektne aktivnosti izvajale pod naslovom »Davna tradicija in sodobni svet ob romarski poti na Goro Sv. Heme (Hemmaberg)«. Zadnjih pet let je bil dostop do Rozalijine votline na Gori Sv. Heme in izvira mineralne vode omejen zaradi krušenja skalnega podora, s projektom pa bodo sanirali in ponovno omogočili dostop do votline. Vrednost sanacije, ki se financira iz sredstev projekta, znaša 70 tisoč evrov. V projektu bodo posnemali dobre prakse Marijine romarske poti (Mária Út) v Romuniji in Jakobove poti (Camino de Santiago) v Španiji. Glavni cilj projekta je torej krepitev trajnostnega razvoja podeželskih območij s pomočjo njihove edinstvene kulturne in naravne dediščine.

Foto: Geopark Karavanke

Z mobilno aplikacijo do informacij o Geoparku Karavanke

V okviru projekta bodo v Geoparku Karavanke v naslednjih letih spodbujali in promovirali trajnostni turizem. »Povezali bomo različne lokalne posebnosti na obeh straneh meje in oblikovali različne turistične pakete, ki bodo sestavljeni iz lokalne hrane, čezmejne zgodovine/kulture in aktivnosti v naravi,« sporočajo. Nastala bo tudi mobilna aplikacija, ki bo poleg romarske poti predstavljala celoten Geopark Karavanke, nastanitvene možnosti in restavracije na območju geoparka, njegove turistične znamenitosti ter poleg tega obveščala uporabnike tudi o aktualnih dogodkih.

Krepili bodo lokalno identiteto in vzpodbujali lokalno hrano

Z raznimi aktivnostmi, kot so vodeni pohodi, bodo poskušali približati vednost o naši pokrajini, kulturni in naravni dediščini. Aktivnost je usmerjena v krepitev lokalne identitete in občutka pripadnosti z doživljanjem lokalne dediščine, sporočajo iz Geoparka Karavanke. Spodbujali bodo tudi lokalno hrano, pri čemer bodo sodelovali z lokalnimi proizvajalci hrane na območju geoparka. Izbrani partnerji bodo postali tako imenovani »Geopark partnerji«, naziv pa bo zagotavljal tradicionalne in trajnostne izdelke ter povezoval in krepil sodelovanje lokalnih kmetov in drugih proizvajalcev hrane.