Franc Kangler: ‘Čas je za borbo proti elektro oligarhom!’

Kam gre 100 milijonov dobička? Slovenija se lahko pohvali z bogatimi naravnimi viri, med katerimi so pomemben vir hidroelektrarne. Presenetljivo dejstvo je, da te hidroelektrarne vsako leto ustvarjajo 100 milijonov dobička, od katerega pa naše občine nimajo nič!

 

 

Vlada je leta 2022 sprejela Zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo. Protipravno je posegla na prihodke občin in praktično prepolovila koncesije vseh občin ob reki Dravi. V naši regiji so tako oškodovane vse občine, ki se nahajajo ob reki Dravi; vključno z Mariborom, Ptujem, Rušami, Selnico ob Dravi in drugimi, oziroma vse občine od Zavrča do Dravograda. Občina Gorišnica je na primer prejela kar 225.000 evrov manj. Kdo je imel interes, da je temu tako?

Občine si zaslužijo in imajo vso pravico do prejema prihodkov iz plačila za koncesijo!
Namesto tega pa gre 100 milijonov v Ljubljano, na HSE. Že več kot 15 let!
Še bolj absurdno pa je dejstvo, da elektriko prodajamo po 23 evrov, naše gospodarstvo pa to isto elektriko kupuje nazaj po 191 evrov. Kdo je zdaj tu nor?

Zato se bom boril, da se Holding Slovenskih elektrarn (HSE), kot največja energetska družba v Sloveniji, ki se ukvarja s proizvodnjo, distribucijo in prodajo električne energije ter upravljanjem hidroelektrarn v Sloveniji, vrne nazaj v Dravsko dolino, nazaj v Maribor. Kjer je že bila in kamor spada.

Dravska dolina si to zasluži!

Tukaj moramo biti mi gospodarji, ne pa da nam vsako leto odpeljejo 100 milijonov v Ljubljano.

Franc Kangler,
kandidat za volitve v Evropski parlament 2024