FOTO: V Medgeneracijskem centru Mežica prevzeli knjižno donacijo

Včeraj je celovška Mohorjeva družba Medgeneracijskemu centru (MGC) Mežica predala knjige v vrednosti 7 tisoč evrov. Slavnostne prireditve v MGC se je udeležila tudi avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka.

Mohorjeva družba v Celovcu je v okviru dobrodelne akcije »Podarimo knjige«, ki poteka vsako leto že od leta 2002, slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarila več kot 2000 knjig v vrednosti 50 tisoč evrov. Med prejemniki je tudi Medgeneracijski center Mežica, njihova knjižna nagrada pa znaša kar 7 tisoč evrov. V začetku marca so se predstavniki nagrajenih organizacij zbrali v Trubarjevi hiši v Ljubljani na zaključnem dogodku 17. dobrodelne akcije, kjer so prejeli simbolične bone, včeraj pa so v mežiškem medgeneracijskem centru pripravili slovesnost ob prevzemu knjig.

Slavnostne prireditve v Mežici sta se poleg avstrijske veleposlanice Sigrid Berke udeležila tudi direktor Mohorjeve družbe Franz Kelih in dekan Ivan Olip, vse goste iz sosednje Avstrije pa je sprejel mežiški župan Dušan Krebel in se jim ob tem še enkrat zahvalil za knjižno donacijo. »Z akcijo »Podarimo knjige« lahko širimo kulturo Mohorjeve družbe, ki je kot prva založba slovenskega naroda učila narod pisat in brati. Zato smo posebej počaščeni in v čast nam je, da smo prišli v Mežico, saj smo sosedje,« je v nagovoru dejal dekan Ivan Olip. Olip namreč prihaja iz Sel na avstrijskem Koroškem, danes deluje kot župnik v Pliberku.

Ivan Olip

Veleposlanica Berka se je posebej zahvalila Mohorjevi družbi, ki že mnogo let skrbi za strokovno izpeljan projekt. Pred prireditvijo si je v družbi Dušana Krebla ogledala muzej Podzemlja Pece, po katerem jo je popeljala direktorica Suzana Štrucl.

JP