Foto: Pod Najevsko lipo o pomenu slovenskega jezika in narodni enotnosti

Danes je na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem potekalo že 28. Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Ob 11. uri, pred uradno prireditvijo, se je pod lipo odvila debata na temo Za jezik se je treba boriti.

Danes je na Ludranskem vrhu že 28. potekal eden najpomembnejših kulturno-političnih dogodkov na Koroškem. Sicer je bilo Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo pred leti in desetletji zbirališče najpomembnejših slovenskih politikov, danes pa je obisk politične smetane vedno bolj redek. Kljub temu srečanje pod mogočno črnjansko lipo ohranja pomemben in neposreden stik med politiko in ljudstvom. Vsako leto se ga še vedno udeleži predsednik države, večina koroških županov ter tu in tam kakšen poslanec ali minister.

Pred uradnim dogajanjem se je pod lipo odvil tudi razmislek na temo Za jezik se je treba boriti. V pogovoru, ki ga je moderirala dr. Anja Benko so sodelovali Mojca Erjavec, dr. Marko Jesenšek, mag. Romana Lesjak, Jerica Mrzel, dr. Manja Miklavc, Vlasta Nussdorfer, mag. Irena Oder, Tone Partljič, dr. Nina Petek, Dušan Stojanovič in mag. Marija Irma Vačun Kolar. Govorniki so izpostavili pomembnost slovenskega jezika, njegovem obstoju in ohranjanju.

700 glavo množico je kot slavnostni gost nagovoril pisatelj in dramatik Tone Partljič, ki je v šali dejal, da bi bilo koalicijo najbolje sestaviti kar danes, pod lipo. Tudi predsednik države Borut Pahor se je dotaknil trenutnih političnih razmer v državi, ob današnjem razburkanem in negotovem političnem prostoru spomnil in opomnil na enotnost, ki smo jo premogli v času osamosvajanja države.

JP