»Plebiscit je bil dan, ko smo si Slovenci sami pisali sodbo.«

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in Občina Prevalje sta včeraj v Družbenem domu na Prevaljah priredila slovesnost ob Dnevu samostojnosti in enotnosti ter sedmi obletnici Združenja VSO. Slavnostni govornik je bil Janez Janša, prireditev pa je obogatil lep kulturni program.

Devet od desetih je glasovalo za samostojno Slovenijo

Na današnji dan, 23. decembra 1990, je slovensko ljudstvo odločalo o odcepitvi od nekdanje skupne države Jugoslavije in formiranju lastne, samostojne Slovenije. Na plebiscitarno vprašanje »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« je glasovalo kar 95 odstotkov volivcev ali 88,5 odstotka vseh Slovencev. Volilna udeležba je bila rekordna, plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je pri današnjih volitvah ali referendumih nepredstavljivo visok delež. Drugače povedano: od desetih udeležencev na plebiscitu je za samostojno Slovenijo dalo glas devet volivcev.

Dr. Matic Tasič: Poti v Ljubljano so pogosto izgubljeni dnevi

26. decembra, na dan, ko Slovenija praznuje dan državnosti, so razglasili rezultate referenduma in nadaljevala se je trnova pot osamosvajanja slovenske države. V čast izjemnemu dnevu slovenskega naroda je na Prevaljah v sodelovanju z občino ta praznik proslavilo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je ob tem obeležilo svojo sedmo obletnico delovanja. Člani združenja so pomembni Slovenci, ki so prispevali velik delež k osamosvajanju in formiranju lastne države, med drugim tudi poslanec državnega zbora in predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel, Aleš  Hojs, Anton Krkovič, Roman Končar, Franc Kangler in še stotine drugi.

Na proslavi v Družbenem domu je zbrane najprej nagovoril župan prevaljske občine dr. Matic Tasič, ki je v svojem govoru opozoril na problematiko odnosa države do občin, še posebej tistih bolj oddaljenih od centra države. »Naše poti v Ljubljano so pogosto izgubljeni dnevi, sogovorniki si vzamejo premalo časa, da nam prisluhnejo. Kljub temu je v nas veliko optimizma, želje po razvoju in blaginji za vse nas,« je optimistično dodal Tasič.

Aleš Hojs: Obudili smo dogodke naše osamosvojitve

Zbrane je pozdravil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, sedemletno delovanje združenja je povezal s pravljično številko sedem in dodal, da njihovo delovanje ni prav nič pravljično. »Tistim, ki si našega združenja niso želeli, in tistim, ki so nam sedem let metali polena pod noge, lahko mirno rečem, da naše delo ni pravljica. Ni pravljica zato, ker se lahko pohvalimo s konkretnimi rezultati in dogodki, predvsem pa s tem, da smo obudili tiste dogodke naše osamosvojitve, ki so sicer že zelo pozabljeni,« je povedal predsednik združenja.

Janez Janša: Pravljica o 3. razvojni osi bo počasi daljša od brade kralja Matjaža

Pred slavnostni mikrofon dvorane Družbenega doma je stopil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke, obrambni minister Demosove vlade in dvakratni predsednik slovenske vlade Janez Janša. Svoj slavnostni govor je začel s svetopisemsko priliko o hiši, ki je bila zgrajena na skali, in hiši, ki je bila zgrajena na pesku. »Slovensko državo smo takrat postavili na skalo. Zato je trdna, trajna, ki bo zdržala vse povodnje. Na svetu je zelo malo narodov, ki so lastno državnost izglasovali.«

Plebiscit 23. decembra je po Janševih besedah najpomembnejši dan slovenskega naroda in dan, ko smo si Slovenci sami pisali sodbo. »In rezultat te sodbe je bil veličasten.« Dotaknil se je tudi pereče teme Koroške, tretje razvojne osi. Če bi Slovenija pravilno odreagirala na gospodarsko in finančno krizo ter izkoristila dana evropska sredstva, katera si je Janševa vlada spogajala v času vodenja države, bi bila danes pot iz Ljubljane na Koroško mnogo krajša, je povedal in dodal: »Pravljica o 3. razvojni osi bo počasi dobila brado, ki bo daljša od brade kralja Matjaža, bo več kot sedemkrat ovita okrog stebrov obljub, čeprav gre za relativno enostaven projekt v 21. stoletju, in čeprav je bilo za to dovolj sredstev in čeprav bi z gradnjo infrastrukturnih objektov v času gospodarske krize zadržali večjo zaposlenost kot tudi dosegli večjo gospodarsko rast.«

Zaključil je, da je bil tudi ob plebiscitnih dnevih, tako kot je tudi danes, čas božiča pravljičen čas, »ko smo podzavestno čutili, da je prišel trenutek, ko gre za danes ali nikoli«. In vsem je zaželel ponosno praznovanje, blagoslovljene praznike in toliko državljanskega poguma kot pred 27 leti.

Jon Petek