FOTO: Filmi Uroša Zavodnika na svetovnih festivalskih platnih

Film koroškega režiserja Uroša Zavodnika z naslovom Gottscheabar Lont, ki je že ob svoji premieri požel velike uspehe, je v predizboru za festivalsko predvajanje na filmskem festivalu v Madridu. Zgodba predstavlja izgubljeno kulturno dediščino Kočevarjev, celoten film pa je posnet v njihovem jeziku, kočevarščini, ki izginja.

Zavodnikova zgodba o Kočevarjih zanimiva tudi v Španiji

»Včeraj zvečer so mi še enkrat potrdili, da je film v predizboru za festivalsko predvajanje, ker so ga pripravljeni promovirati tudi pri partnerskih festivalih,« je povedal Uroš Zavodnik. Španski filmski festival, ki nosi ime Madrid art film festival, je zainteresiran za predvajanje Zavodnikovega filma, poleg tega se filmu ponuja možnost, da ga v svoj program vključijo tudi drugi festivali.

Foto: Osebni arhiv Uroša Zavodnika

Gottscheabar Lont je svojo premiero doživel leta 2015 v (pre)polni dvorani v celovškem Wulfenia-Kinu, kjer se je pred vhodom trlo ogleda željnih obiskovalcev – dvorana je bila premajhna, da bi sprejela vse gledalce. Sledile so še različne projekcije filma na avstrijskih in slovenskih tleh, prav tako pa je bil film predvajan tudi na kanadskih in ameriških filmskih platnih, in sicer v Torontu, New Yorku, Clevelandu ter San Diegu; tam je na filmskem festivalu Accolade Global Film Competition prejel tudi nagrado Award of Merit.

Foto: Osebni arhiv Uroša Zavodnika

Zgodba gledalcu predstavi izgubljeno kulturno dediščino Kočevarjev. »V filmu se nismo ukvarjali s politiko, temveč z njihovo kulturo, svojskim jezikom, ki izginja. Politična vsebina bi samo razdvajala, zato v tem primeru nihče ne bi videl njihove kulture,« je v intervjuju za portal e-Koroška povedal Uroš Zavodnik. Kočevarji so vse do danes ohranili svoj star nemški jezik, ki izhaja iz srednjega veka. Danes ta jezik govori samo še peščica ljudi, ki so stari čez 70 let, tako da jezik počasi postaja zgodovina. Zavodnik je zaradi pomembnosti zavedanja le-tega in ohranjanja kulturne dediščine celoten film ustvaril v njihovem pristnem jeziku, torej kočevarščini.

Film »I Wish« potuje na festival v Egipt

Zavodnikov film z naslovom »I Wish«, ki je bil leta 2016 posnet na različnih lokacijah v sosednji Avstriji, pa bo predvajan na filmskem festivalu AM Egypt Film Festival v Kairu. Petnajstminutni mladinski film govori o vselej aktualni in pereči družbeni problematiki samomorov, bil pa je predvajan tudi na 2. Mednarodnem filmskem festivalu v Kranjski Gori.

Foto: Osebni arhiv Uroša Zavodnika

 

JP