FOTO: Dan po neurju: ogromna škoda na obeh straneh Koroške

Odkrite strehe, poplavljene hiše, travniki, podrta drevesa … Veter, kot ga Koroška ne pomni, za vetrom še poplave. Dežurne službe so vzpostavile vzdržno stanje, škoda je ogromna.

Z oskrbo z elektriko še vedno težave

Včeraj okoli poldneva je bilo na območju distribucijske enote Slovenj Gradec, ki jo upravlja Elektro Celje, brez električne energije 4500 odjemalcev. Že do 17. ure jim je uspelo ponovno priklopiti več kot 2000 odjemalcev, še vedno pa jih brez elektrike ostaja več tisoč. Z največjimi težavami se srečujejo v Zgornji Mežiški dolini in Dravski dolini; prebivalci slednje lahko na elektriko čakajo vse do jutri popoldan, saj je neurje hudo poškodovalo omrežje na nekaterih predelih. Višje ležeči zaselki Mežice so bili še včeraj popoldne povsem odrezani od sveta – brez elektrike, telefonskega signala in prevozne ceste, isto stanje je bilo v Črni na Koroškem. V obeh občinah se še pojavljajo težave na telekomunikacijskih omrežjih.

Nekatere ceste bodo še nekaj časa zaprte, nekatere je odneslo

Gasilci, prostovoljci, civilna zaščita in vsi, ki so bili v teh hudih dneh na terenu, so sproti čistili glavne regionalne ceste, da so bile prometne povezave karseda sproščene. Še vedno pa so zaprte nekatere stranske ceste. Še do včeraj popoldne je bila popolna zapora na cesti Prevalje–Leše, kjer naj bi neurje podrlo več kot 30 dreves, prepovedan je bil prehod tako z avtom kot peš. V Črni na Koroškem, kjer je neurje začelo kazati svoje razsežnosti, ko je v ponedeljek dopoldne začelo zalivati prostore osnovne šole in odkrivati strehe, pa so nekatere ceste popolnoma uničene. Bralka Daniela nam je postregla s fotografijami, ki kažejo na katastrofalne posledice na cesti med Črno na Koroškem in Koprivno. Deroča voda se vije skozi asfalt in ga odnaša v dolino.

Neurje razdejalo tudi avstrijsko Koroško

Da vreme v minulih dveh dneh ni prizanašalo, se strinjajo tudi Korošci onstran meje. Na nekaterih predelih avstrijske Koroške je bilo še huje kot na slovenski strani, v okraju Velikovec, kjer je bilo razdejanje najhujše, so razglasili civilni alarm. V velikovškem okraju je neurje najbolj pustošilo po Železni Kapli, Žitari vasi, Dobrli vasi, Globasnici in Galiciji. Kot poroča ORF, je vreme hudo prizadelo tudi okraj Borovlje, kjer je bilo včeraj brez elektrike okoli 5000 gospodinjstev. Pri sanaciji škode so na pomoč gasilcem poleg prostovoljcev priskočili tudi vojaki avstrijske vojske.

JP