FOTO: Cerkljanski laufarji na Ravnah

Včeraj so na razstavišču Koroškega pokrajinskega muzeja na Ravnah na Koroškem otvorili razstavo čipkarskih del Klekljarskega društva Marjetica Cerkno z naslovom Cerkljanski laufarji v klekljanih podobah. Razstava bo na ogled vse do 19. oktobra.

Kulturna dediščina laufarjev in čipke

Rezultat ideje o združitvi dveh kulturnih dediščin Idrije in Cerknega je razstava cerkljanskih laufarjev v obliki čipk, ki si jo lahko ogledate na Gradu na Ravnah na Koroškem. Mestni muzej Idrija, kamor spada tudi Cerkljanski muzej, je slovenskim muzejem ponudil možnost razstavljanja Cerkljanskih laufarjev v klekljanih podobah. »Prva se je na našo ponudbo odzvala Karla Oder in smo prišli na Ravne na Koroškem.« pove Milojka Magajne, vodja Cerkljanskega muzeja.

Milojka Magajne

Na razstavi pa niso razstavljeni samo idrijski in cerkljanski izdelki temveč tudi čipke koroških klekljaric, ki so plod študijskega krožka pri Koroškem pokrajinskem muzeju. »Muzej v okviru študijskih krožkov s koroškimi klekljaricami sodeluje že več let. Krožki potekajo na različne tematike, ena izmed teh je klekljanje,« pojasnjuje direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik in doda, da tudi sodelovanje z Mestnem muzeju Idrija poteka že več let. »Začelo se je na področju industrijske dediščine. Tako kot naša Mežiška dolina je tudi Idrija bogata z industrijo tako, da je to sodelovanje že nekako samoumevno. Seveda pa se razširja tudi na druga področja.«

Tadej Pungartnik

Težko si je predstavljati koliko znanja in truda je vloženega v eno čipko, ki visi na steni ravenskega muzejskega razstavišča. Klekljarice so za nekatere izdelke porabile tudi preko 150 ur, kar je približno toliko, kot jih mesečno preživi povprečen, delovno aktiven človek v službi. Razstavišče na Gradu je bilo včeraj nabito polno, z obiskom in samo razstavo so zadovoljni tako v Koroškem pokrajinskem muzeju kot v Cerkljanskem muzeju. »Tukaj postavitev izpade pravzaprav čisto drugače kot v naših prostorih, zelo mi je všeč. Prostor je lep, razgiban, sama razstava je prišla lepo do izraza,« je nad razstavo navdušena Milojka Magajne.

JP