FOTO: Avstralci navdušeni nad Mežico, Koroško in Slovenijo

Šurnikov travniku v Mežici, kjer je edini igrišče za kriket na Koroškem, je spet bil prostor za mednarodno tekmo v kriketu, tokrat prijateljsko tekmo med domačim kriket klubom iz Mežice in avstralsko ekipo Springwood Royals iz okolice Sydneyja. Avstralci so mojstri kriteta, veliki ljubitelji tega športa in veteranska ekipa si je privoščila kar lepo turnejo po Evropi. Pred Mežico so igrali z Italijani v Rimu, nato so se ustavili na Hrvaškem in končno v Mežici. Rezultat je bil v drugem planu, ni bil najbolj pomemben, toda treba je dodati, da so Avstralci bili premočan tekmec. Čeprav so nekateri avstralski igralci že v letih in s trebuščki – gre za veteransko ekipo, vendar so bili nekoč vrhunski igralci – ,  so zmagali za 9 vratc. Tradicija in znanje je bilo na njihovi strani, saj je bil njihov klub ustanovljen že daljnega leta 1894. Zadnja leta se ta ekipa udeležuje tako imenovanih Golden Oldies turnirjev po vsem svetu in za mežiško ekipo njihov vodja pravi, da so bili najboljša ekipa na tej evropski turneji. Z vsemi drugimi so imeli bistveno manj dela kot s Korošci.  Fantje so nam povedali, da se sedaj se že pripravljajo na nov Golden Oldies Festival, ki bo prihodnjo leto v Christchurchu na Novi Zelandiji.

Nekaj dni so Avstralci ostali na kmečkem turizmu pri Plodru v Šentanelu, danes se odpravljajo na Bled, kjer bodo preživeli naslednje tri dni, nato pa do Benetk, od koder bodo se bodo nekateri odpeljali še do Singapura, drugi pa do italijanske Toskane.

Razen enega so bili vsi Avstralci prvič v Slovenji in brez izjeme navdušeni nad Koroško in Mežico z okolico. Borut Čegovnik, prvi mož kriket zveze Slovenije pa ob tem pravi, da se pri nas premalo zavedamo, kako pomembni so tovrstni stiki in obiski teh igralcev z vsega sveta za promocijo naše Koroške in Slovenije. Ob športni dimenziji, druženju in navezovanju prijateljstva med igralci se odpirajo tudi nove poti za odpiranje naših krajev turistom širom sveta.

NK