Fonza Prevorčič: »K24 je turizem, ki nikogar ne obremenjuje in ne uničuje narave.«

Od 9. do 11. avgusta prihodnje leto bo po koroških vrhovih prvič potekal gorski maraton, ki se je razvil iz ekstremnega gorskega izziva K24 – v 24 urah premagati pet najpomembnejših koroških vrhov. Organizatorja prvega tekmovanja Fonza Prevorčič in Klemen Pušnik sta običajno 85-kilometrsko traso podaljšala za 15 kilometrov. Za okroglih 100 kilometrov trase bodo imeli tekmovalci na voljo 33 ur, pot pa jih bo med drugim popeljala tudi skozi rove mežiškega rudnika. Število prijavljenih je že danes vzpodbudno, pričakujemo pa lahko, da bo v začetku avgusta v Mežiški dolini mnogo navdušenih pohodnikov.

Fonza, 18 let mineva odkar ste se kot prvi pohodnik podali na pot K24 po petih najpomembnejših vrhovih Koroške, prihodnje poletje pa na osnovi najtežjega koroškega gorskega podviga prvič pripravljate tekmovanje. Kje je vzklila ideja?

Ideja in želja po tekmovanju K24 sta bili vedno nekje v zraku. Na pobudo Klemna Pušnika sem se odločil, da se skupaj podava v organizacijo. Srečo imava, da je podvig K24 v Sloveniji že precej prepoznaven; v 18 letih je v knjigo vpisanih 396 pohodnikov, ki so pot uspešno opravili. Organiziramo dva maratona, trasa daljšega meri 100 kilometrov, na krajšem pa je treba premagati 50 kilometrov. Gre za klasično pot po petih koroških vrhovih; iz Črne na Peco, s Pece na Olševo, nato na Raduho, z Raduhe na Smrekovec, za konec pa še na Uršljo goro in nazaj v Črno na Koroškem.

Koliko obiskovalcev pričakujete? Koliko jih lahko tovrsten ekstremen šport sploh privabi?

Glede na to, da smo že do danes prejeli prijave iz sedmih različnih držav, si lahko nadejamo lep obisk. Pričakujemo okoli 300 tekmovalcev, naša tiha želja pa je, da jih bo tekmovalo do 500.

Te številke so iz turističnega vidika Mežiške doline precej vzpodbudne.

Res je. Ob tem moramo vedeti, da tekmovalci iz drugih krajev in držav na takšne maratone običajno ne potujejo sami. S sabo pripeljejo vsaj enega spremljevalca, kar pomeni, da bi ob 300 tekmovalcih dolino obiskalo okoli 600 ljudi.

Lahko bi dejali, da se turizem v naravi na Koroškem v zadnjih letih nekako prebuja, še posebno pohodništvo in kolesarstvo.

Res je, k temu je prispevala tudi tekma svetovne enduro serije EWS. A preteči bo moralo še veliko vode, da bo Koroška končno začrtana na turistični zemljevid Slovenije in sveta. Čas je, da Korošci stopimo iz omejenih okvirjev in začnemo naravo koristiti v turistične namene. Tovrstni dogodki so turizem, ki nikogar ne obremenjuje, narave se ne uničuje, poleg tega pa je dobra promocija za Zgornjo Mežiško dolino.

Pod obvezno opremo, ki jo morajo tekmovalci imeti s sabo, ste poleg običajne pohodniške opreme navedli neobičajne predmete. Čemu kot obvezna oprema služi denimo lonček za pijačo?

Ko organiziramo dogodek v naravi, moramo gledati na to, da naravo čim bolj ohranjamo. Vsak posameznik mora poskrbeti, da se bo lahko napil in da bo lahko pojedel juho, s kozarci na kontrolnih točkah ne bomo smetili. Poleg tega bo diskvalificiran vsak, ki bo med potjo smetil.

Kako obvezna pa je obvezna oprema?

Striktno se moramo držati pravil, ki smo jih postavili. Med potjo lahko organizatorji vsakega preverimo in od njega zahtevamo, da nam pokaže opremo, če je ta nepopolna, pa sledi kazen v obliki pribitka časa ali diskvalifikacije. Obvezna oprema je konec koncev ključnega pomena za preživetje, če pride do nesreče. Izjemno pomembno je, da ima tekmovalec denimo napolnjen mobilni telefon, da lahko v primeru nesreče pokliče pomoč. V takšnih primerih je pomembna tudi piščalka – kdor lahko diha, lahko piha in z zvokom piščalke pomaga reševalcem, da ga čim hitreje najdejo.

Med pogoji za prijavo na maraton zasledimo starostno omejitev. Mladoletni se tekmovanja ne morejo udeležiti. Zakaj?

K24 je zahtevna preizkušnja in ni dovolj le to, da je tekmovalec fizično pripravljen. Veliko vlogo pri takšnih naporih odigra tudi psiha. Sama pot je dolga, tekmovalci so po več ur sami, hodijo po trdi temi, so utrujeni. Zato smo se odločili, da se lahko 100-kilometrskega maratona udeležijo samo polnoletni, 50-kilometrskega pa mladoletni od 16. leta dalje, če predložijo pisno dovoljenje staršev.

33 ur je maksimalen čas, v katerem mora tekmovalec zaključiti 100-kilometrsko traso. V kakšnem času pričakujete, da bodo tekmovalci zaključili maraton?

Najboljši tekači bodo 100-kilometrski maraton zaključili predvidoma v enajstih do dvanajstih urah. Večina pa se jih bo najverjetneje uvrstila v časovni razpon med 13 in 17 ur. Če bi lahko tekmovalec neprestano hodil, bi moral na uro prehoditi najmanj 3,3 kilometra. Ker pa 33 ur neprestane hoje ne zmore nihče, je vmes nujen počitek, izgubljeni čas pa se mora nadoknaditi s tekom. Za dobro pripravljene je več kot dovolj časa.