Ferata na Olimpline

V soboto, 20.8.2022, bo v Črni na Koroškem otvoritev nove ferate. Otvoritev se bo pričela ob 13.uri ob vstopu v ferato, cesta iz centra Črne proti Koprivni. Ferata, ki so jo odprli lansko leto v Mučevem pri Žerjavu, je obiskana nad vsemi pričakovanji, kar tudi pričakujejo za novo ferato, ki je še bolj zanimiva in atraktivna.

Posebnost nove ferate je, da gre dobesedno iz centra Črne, tako da lahko v ferato vstopite iz svojega avtomobila in to ne v krajšo-športno, ampak pravo hribovsko ferato, ki daje občutek gorskega sveta, tako po svoji izpostavljenosti kot tudi dolžini.

Za vstop v ferato je potrebno 20 minut zložne hoje. Parkirate lahko kjerkoli v centru Črne in se peš podate po cesti za Koprivno, čez most in že po nekaj deset metrih vas bo tabla za ferato usmerila s ceste v hrib, od tam pa po stezi nadaljujete do vstopa v ferato.

Za plezanje v ferati z odseki vmesne hoje bo povprečen feratist potreboval okoli 3 do 4 ure. Ferata je postavljena tako, da ima njena osnovna varianta težavnostno oceno C, ki jo zmorejo tudi manj vešči in telesno povprečno pripravljeni posamezniki. Primerna je tudi za družine z dobro uhojenimi mladostniki.

V sami ferati pa je več odvodov z oceno D in E in en izziv s težavnostjo F, za resnično dobro pripravljene in izkušene feratiste. To je trenutno najtežji feratarski detajl v Sloveniji.

Celotna ferata je dobro označena in ne predstavlja orientacijskega problema. Vsi odvodi z oceno težavnosti so označeni. Vanjo pa nikar ne vstopajte brez vode, saj je na poti ni. Večino mesecev bo možnosti plezanje v njej, saj se sneg hitro stopi. Težavnost ferate je takšne stopnje, da nikar ne vstopajte v njo brez predpisane in potrebne opreme. Premagali boste okrog 1700 m dolžine in okrog 550 višinskih metrov.

Izstop iz ferate je možen pri zgornji postaji Olimplina. Od tu sta dve možnosti za vrnitev v dolino. Prva je spust po Olimplinu, za kar je potrebna predhodna prijava na TIC Črna; tel. 02 870 48 20 ali 041 743 442. Druga pa sestop desno od Olimplina, ki traja okrog 45 minut.

Ferato je postavilo podjetje Karbida iz Gornjega Grada.