Evropska varuhinja za človekove pravice odločila o zahtevi dr. Milana Zvera

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj s strani evropske varuhinje človekovih pravic Emily O’Reilly prejel dopis, v katerem je jasno navedeno, da mora Evropska komisija nakasneje do 29. 1. odgovoriti na poslančevo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov spornega obiska komisarke Vere Jourove v Sloveniji. Prav tako se je urad varuhinje dodatno zavezal, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije, ki padejo v okvir zdaj že zloglasnega obiska Vere Jourove v Sloveniji in njenega morebitnega vplivanja na odločitev slovenskega Ustavnega sodišča glede novele zakona o RTV Slovenija.
Dr. Milan Zver je na družbenem omrežju X ob tem zapisal, “da gre za precedenčno veliko etapno zmago v borbi za transparentnost Evropske komisije”. Da je situacija za komisarko Jourovo resna, priča tudi hitrost odgovora in reakcije Emily O’Relly, še meni poslanec.
Celoten odziv dr. Zvera lahko najdete tu: https://twitter.com/MilanZver/status/1746951040577032195
Celotno pritožbo, ki jo je dr. Zver vložil pri evropski varuhinji človekovih pravic si lahko preberete tu: https://milanzver.eu/clanki/dr-milan-zver-vlozil-pritozbo-pri-evropskemu-varuhu-clovekovih-pravic-zoper-komisarko-vero