EU volitve ne smejo biti talec ponesrečenega happy end-a sodnikov, za drugi unhappy end pa interpelacija pravosodne ministrice

Poslanec Poslanske skupine SDS mag. Dejan Kaloh je na novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za predlog novele zakona o volitvah v državni zbor, v nadaljevanju pa napovedal tudi interpelacijo zoper ministrico za pravosodje dr. Dominiko Švarc Pipan. 

 

V delo volilnih komisij je vključenih kar 156 sodnikov. Iz sodniških vrst je imenovanih 20 predsednikov komisij volilnih enot in njihovih namestnikov ter 88 predsednikov okrajnih volilnih komisij ter 46 njihovih namestnikov. Priča smo grožnjam, da bodo sodniki oteževali delo na letošnjih volitvah v evropski parlament. “V Sloveniji smo priča sodniškemu bojkotu evropskih volitev, saj sodniki očitno mislijo, da bodo s tem navideznim pritiskom na izvršilno vejo oblasti dosegli, da se ustavna odločba o njihovih plačah uresniči”, je povedal Kaloh. 

“Evropske volitve ne morejo in ne smejo biti talec tega ponesrečenega happy end-a, ki ga je dejansko povzročila ta ista izvršilna oblast pod vodstvom Roberta Goloba. Prav tako ne sme biti ogrožena aktivna in pasivna volilna pravica državljanov, ki je ena najpomembnejših ustavnih pravic”, je poudaril poslanec.

Zato je Poslanska skupina SDS pripravila novelo zakona, s katero sodnike razbremenjuje volilnih opravil, da lahko opravljajo svoje osnovno poslanstvo. Na drugi strani pa se širi nabor pravnih strokovnjakov, ki že imajo izkušnje pri delu v volilnih organih in želijo opravljati to – za demokracijo pomembno – delo. S predlagano rešitvijo se črta pogoj, da so predsedniki v volilnih organih lahko zgolj sodniki, ampak se na to mesto lahko predlaga kateregakoli pravnega strokovnjaka z ustreznimi izkušnjami in opravljenim pravniškim državnim izpitom. 

Nadalje je Dejan Kaloh povedal, da smo bili nedavno priča še enemu ponesrečenemu happy end-u, in sicer nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Ta je bila preplačana za več milijonov evrov na rovaš slovenskih davkoplačevalcev. Pogodbo o sami prodaji oz. nakupu je podpisala sama ministrica za pravosodje, ki nedvomno nosi objektivno odgovornost.

Po mnenju Poslanske skupine SDS pa mora dr. Dominika Švarc Pipan prevzeti tudi politično odgovornost. Zato napoved interpelacije o delu in odgovornosti pravosodne ministrice, kjer bodo navedeni trdni argumenti, da ministrica ni primerna za opravljanje te funkcije in bo morala zapustiti svoj položaj. Poslanec Kaloh je dodal: “Če bi ministri te vlade imeli vsaj minimum politične higiene, bi pri takšnih ugotovljenih nepravilnostih, ki smrdijo po dogovorjenih tovariških poslih, morali že sami odstopiti s svojih funkcij. Interpelacija pravosodne ministrice bo pripravljena v naslednjih dneh.”