Epidemije po 15. juniju ne bodo podaljšali

Čeprav še niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev konca epidemije, se je strokovna skupina odločila, da epidemije ne podaljšujemo, saj verjamemo, da se bo v naslednjih tednih epidemiološka situacija še izboljšala in bomo izpolnili tudi tretji pogoj,” je sporočila vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar. Minister za zdravje dr. Janez Poklukar pa je še enkrat poudaril, da je cepljenje ključnega pomena. Pojasnil je, da se s precepljenjem zadostnega števila ljudi zmanjšuje potencialno število tistih, ki se lahko okužijo.

 

Ker je Slovencem bližje način brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu po Sloveniji uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja,” je na novinarski konferenci napovedal minister za zdravje dr. Janez Poklukar. Pojasnil je, da bo na ta način vsem prebivalcem omogočeno, da pridejo do zdravstvenih delavcev in se cepijo. Prebivalce je ob tem še prosil, naj zaradi cepljenja ne hodijo iz enega okraja v drugega. “Pri dnevu odprtih vrat se torej ne bo treba naročati na cepljenje, edina izjema so otroci nad 12 let. Zanje je potrebno samo eno cepivo in v izogib napakam v tem procesu apeliram na starše, naj otroke naročijo na portalu Zvem ali pri osebnem zdravniku,” je povedal minister. Na različnih lokacijah po Sloveniji poteka torej cepljenje brez predhodnega naročila, po napovedih ministra, pa se bo število teh lokacij z naslednjim tednom še dodatno povečalo.

Z današnjem dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo,” je sporočil Poklukar in pojasnil, da je epidemiološka slika ugodna, kar je mogoče pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja prebivalstva. Včeraj  je bilo po 2734 PCR testih potrjenih 122 okužb. Delež pozitivnih izvidov je tako znašal 4,5 odstotka. Po zadnjih podatkih se v  bolnišnicah zdravi 165 bolnikov s covidom. Zdravljenje na intenzivni negi trenutno potrebuje 48 bolnikov. Včeraj so umrli štirje bolniki s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je spustilo pod 200, po zadnjih podatkih znaša 178.  14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev  se je ob  tem spustila pod 150 in znaša 146. Od ukrepov, ki še veljajo, so omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju različnih dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih in pa omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri različnih prireditvah. Od konca epidemije naprej pa se v gostinskih lokalih umakne omejitev štiri odrasle osebe in otroci pri eni mizi.

Več preberite TUKAJ.