“Ena ključnih prioritet je vsekakor urejanje vodotokov in zagotavljanje pretočnosti”

V občinah na Koroškem, kjer intenzivno odpravljajo posledice škode, ki jo je povzročila avgustovska ujma, se je včeraj mudila Vlada Republike Slovenije. Razmere na terenu si je ogledal tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

 

 

Napredek pri obnovi poškodovanega vodovoda in odpravi posledic poplav v občini Prevalje je vladni ekipi dopoldne predstavil župan Matija Tasič. Nekaj dodatne mehanizacije z namenom hitrejšega poteka čiščenja vodotokov je že na terenu, dodatne okrepitve se pričakujejo v naslednjih dneh, prav tako pa tudi nadzorniki, ki bodo skrbeli za strokovno ustrezno izvedbo del, je povedal minister Uroš Brežan.

»Lahko rečem, da se stanje na Koroškem glede na prve tedne po nesreči izboljšuje. Ena ključnih prioritet je vsekakor urejanje vodotokov in zagotavljanje pretočnosti,« je poudaril. Vlada RS je v ta namen Direkciji za vode RS za letošnje leto zagotovila dodatna sredstva, poleg tega pa v interventnem zakonu predvidela možnost, da direkcija angažira tudi dodatno mehanizacijo. »Zato lahko z optimizmom gledamo na naslednje tedne, da bomo lahko dosegli maksimalno možno pretočnost pred potencialnim večjim obsegom padavin jeseni,« je še povedal minister.

Obisk je skupina ministrov nadaljevala v občini Dravograd, kjer je bilo govora predvsem o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja oziroma omilitvi in sanaciji ekološke škode. Glede urejanja vodotokov je minister Brežan pohvalil dobro sodelovanje s koncesionarjem za urejanje vodotokov in direkcijo za vode, ob tem pa poudaril potrebo po učinkovitem in celovitem urejanju vodotokov, pri čemer bo seveda še naprej nujno tudi sodelovanje občin. V zvezi z urejanjem vodotokov je župan Občine Dravograd Anton Preksavec izpostavil predvsem potrebe po urejanju hudournikov, sogovorniki pa so se v pogovorih osredotočili še na sanacijo plazov.

V popoldanskem delu regijskega obiska v Slovenj Gradcu je potekalo še srečanje predstavnikov vlade z župani ter predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor