Dvodnevno dogajanje ob dvojni obletnici črnjanskega šaha

Letos mineva 90 let od ustanovitve Šah kluba Črna in 40 let od ustanovitve Šahovskega kluba Črna, ob tej priložnosti pa je Koroško filatelistično društvo izdelalo priložnostni filatelistični sklop. Podoben sklop so koroški filatelisti izdelali tudi v znamenje podpori gradnje hitre ceste na Koroško v sodelovanju z Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os.

Šahovski klub Črna na koroškem v letošnjem letu obeležuje 90-letnico šaha v Črni na Koroškem. V letu 1927 je bila prvič zabeležena ustanovitev Šah kluba Črna, 1977. pa je bil uradno ustanovljen Šahovski klub Črna. Ob tem dvojnem jubileju je Koroško filatelistično društvo skupaj z Občino Črno na Koroškem izdelalo priložnostni filatelistični sklop, ki ga sestavljajo pisemska ovojnica, razglednica, poštna znamka in poštni žig.

Celoten filatelistični sklop je oblikoval Borut Bončina, njegova predstavitev pa bo v soboto, 12. avgusta 2017 ob 9.30 v avli Kulturnega doma Črna. Dogodek bo pospremljen z odprtjem priložnostne filatelistične razstave na temo šaha, ki je delo gostujočega filatelista, člana FD Piran Frančka Romiha. Od 11. ure dalje pa bo v prostorih dvorane Kulturnega doma Črna potekal ekipni hitropotezni šahovski turnir.

V petek, 11. avgusta, bo v avli Kulturnega doma Črna odprtje razstave »90 let šaha v Črni«, kjer bo prikazano devetdesetletno delovanje črnjanskega šahovskega kluba. Predstavljeno gradivo je plod intenzivnega dela predsednika Šahovskega kluba Črna na Koroškem Mirana Pranjiča, ki ga je v smiselno grafično celoto povezal in oblikoval domačin Peter Močnik.

Koroški filatelisti sodelujejo z različnimi koroškimi organizacijami

Koroško filatelistično društvo pa sodeluje tudi pri aktivnostih drugih koroških organizacij. Nedolgo nazaj smo poročali, da so filatelisti skupaj z Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os izdelali priložnostno kuverto s priložnostno dopisnico, ki so jo skupaj z iniciativo razposlali na 700 različnih naslovov, 200 s strani KFD in 500 s strani Mladinske iniciative. Naslovniki pa so pristojna ministrstva, poslanci, vlada, vse koroške in savinjsko-šaleške občine, občinski svetniki, gospodarstvo, civilna družba in mediji.

Za to priložnost so izdelali tudi priložnostni žig, Pošta Slovenije pa je zavrnila njegovo uporabo. »Stališče Pošte Slovenije je, da je žig preveč spolitiziran, oziroma da se odrekajo vsem spolitiziranim temam v Sloveniji,« je pojasnil Borut Bončina, še vedno pa ga v prosto uporabo lahko pridobi vsaka fizična in pravna oseba. Celoten članek o sodelovanju Koroškega filatelističnega društva z Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os si lahko preberete na povezavi: Tudi koroški filatelisti »hoč’jo cesto!«

JP