Dva stoletja šolstva na Prevaljah obeležili z zbornikom in filatelističnim sklopom

Na Prevaljah v letošnjem letu obeležujejo 200-letnico šolstva, obletnico so počastili z izdajo zbornika in priložnostnim filatelističnim sklopom. V zborniku je predstavljen pregled delovanja šole skozi dva stoletja, vse do danes.

Z izdajo zbornika so na Prevaljah obeležili dva stoletja šolstva, ki je na pobudo Margarete Jukić začel nastajati že pred desetimi leti. Jukićeva je skupaj z drugimi avtorji v zborniku zbrala pregled delovanja šole vse od začetka delovanja leta 1819 pa do danes. Izšel je v 700 izvodih in ni naprodaj, so pa ob včerajšnji proslavi v prostorih šole v zameno za zbornik zbirali prostovoljna sredstva, ki jih bodo namenili za nakup igral na šolskem dvorišču.

Obletnico dveh stoletij šolstva na Prevaljah spremlja tudi filatelistični sklop, ki ga je Koroško filatelistično društvo skupaj z Občino Prevalje in OŠ Franja Goloba izdalo že 7. februarja – dan ustanovitve organiziranega šolstva na Prevaljah pred 200 leti. Sklop sestavljajo poštni žig, dopisnica in filatelistična razstava, avtor sklopa pa je arhitekt Borut Bončina.

Danes se šola imenuje po Franju Golobu, slikarju in grafiku s Prevalj. Golob je bil leta 1941, med drugo svetovno vojno, ustreljen kot eden prvih slovenskih talcev.

NK