Drugi protikorona paket bo dokončan in na vladi sprejet že do torka

Vlada Republike Slovenije se je v petek na seji na Brdu pri Kranju seznanila z osnutkom popravkov prvega in osnutkom drugega protikoronskega zakona. Oba bosta v DZ vložena po nujnem postopku. Premier Janez Janša je ob tem na Twitterju zapisal, da bodo z njim omogočili dodatno likvidnost gospodarstvu in določili višjo povprečnino občinam. Po njegovih napovedih bo zakon do torka končan in sprejet na vladi. Janša se je ob tem za pomoč pri pripravi novega zakonskega paketa zahvalil svetovalni skupini, v kateri delujeta tudi ekonomista Matej Lahovnik in Igor Masten.

 

Vlada bo obravnavo osnutkov sicer nadaljevala v ponedeljek, so za STA potrdili v Uradu vlade za komuniciranje, po načrtih vlade pa bosta zakona v državnem zboru sprejeta še pred koncem meseca. Vlada bo namreč zakona poslala v DZ po nujnem postopku, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa in zmanjšanje njenega učinka na gospodarstvo.

Osnutek popravkov t. i. mega zakona za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu zaradi nejasnosti, ki so se v zvezi z zakonom pojavile v praksi, dodatno opredeljuje nekatere rešitve. Osnutek drugega mega zakona, ki bo osredotočen na interventni ukrep zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu, pa po navedbah vladnega urada “pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu”. “Ključni so ukrepi, ki bodo podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti in s tem ohranitev delovnih mest,” so poudarili.

Ponoven zagon dejavnosti bo najtežji v turizmu
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek sicer na petkovi vladni dopoldanski novinarski konferenci vsebine osnutkov še ni mogel podrobneje komentirati. “Naslovili smo večino želja in zahtevkov za popravek prvega paketa, pri drugem paketu pa je eden od ključnih ciljev zagotoviti likvidnost podjetjem, potem ko se bodo omejitve začele sproščati. Če je prvi paket namenjen preživetju, je drugi ponovnemu zagonu, za kar morajo imeti podjetja dovolj likvidnostnih sredstev,” je novinarjem povedal Počivalšek.

Izpostavil je, da bo ponoven zagon dejavnosti najtežji v turizmu, ki je močno navezan na tuje goste. Kot je razkril, je naklonjen možnosti uveljavitve t. i. vrednotnic za odpovedane oz. prestavljene turistične aranžmaje, ki je usklajena tudi na evropski ravni.

Iz gospodarstva medtem že prihajajo odzivi, da ima zakonski osnutek za zagotovitev likvidnosti gospodarstva številne pomanjkljivosti, ki bodo podjetjem otežile uporabo ukrepov. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji, AmCham Slovenija in Britansko-slovenski gospodarski menijo, da je predvidena poroštvena shema majhna, delež državnega poroštva pa zelo nizek.

Ivan Simič: “Vključeni bodo tudi predlogi opozicije”

Kakorkoli, mag. Ivan Simič je v četrtek v oddaji Temi dneva na Nova24TV povedal, da bo vlada tokrat v drugi protikorona paket vključila vse predloge opozicije in gospodarstvenikov, ki bodo smiselni. “Predvidoma bodo upoštevani, ne kompletno vsi, ampak nekateri prav gotovo, tako da počakajmo še malo,” je povedal Simič, član vladne svetovalne skupine. Državna sekretarka na Ministrstvu za delo Mateja Ribič pa je povedala, da je bilo že v prvem paketu poskrbljeno za več kot milijon ljudi v Sloveniji.

“Ministrstvo se zaveda, da so bile določene ranljive skupine v prvem paketu izpuščene. Vsi se trudimo, usklajujemo, preučujemo, kako bi jih vključili v koronapetk 2 in tudi usmeritve so bile dane takšne, da bo drugi paket obravnavan v dveh delih. Prvi del je namenjen popravkom prvega paketa, drugi del pa obujanju gospodarstva,” pa je vsebino drugega paketa v Temi dneva komentirala Ribičeva.