Drugi krog cenejših cepljenj v slovenjgraškem zdravstvenem domu

Približuje se vikend drugega dela akcije Zdravo v naravo, ki ponuja možnost cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu v slovenjgraškem zdravstvenem domu. Cena za otroke in odrasle bo, tako kot marca, znašala 20 evrov.

Poleg Ljubljane, Maribora in Celja akcija Zdravo v naravo poteka tudi v Slovenj Gradcu. Cena bo enaka za otroke in odrasle, znaša 20 evrov, normalna redna cena pa se giblje med 27 in 35 evri. Gre torej za drugi del uspešne akcije – v prvem delu so v Slovenj Gradcu v dveh dneh prodali kar 900 odmerkov cepiva. Akcija bo potekala 20. aprila od 15. do 18. in 21. aprila od 9. do 14. ure.

Cepljenje je trenutno najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred nevarno klopno boleznijo.

»Klopni menigoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni,« pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Cepljenje je trenutno najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred nevarno klopno boleznijo. V Sloveniji je sicer cepljenje obvezno le za ljudi, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, to so lovci ali gozdarji. Priporočeno pa je vsem, ki se več časa zadržujejo v naravi, torej vsem pohodnikom, športnikom, sprehajalcem …

Čeprav je umrljivost zaradi klopnega meningoencefalitisa precej nizka, so lahko zdravstvene težave in posledice, ki jih bolezen povzroča, precej hude. Po podatkih NIJZ je bilo leta 2014 na območju NIJZ Območne enote Ravne na Koroškem največ primerov klopnega meningoencefalitisa na 100 tisoč prebivalcev v Sloveniji. Primerov na 100 tisoč prebivalcev je bilo na Koroškem 12,6, slovensko povprečje pa je 4,9.

NK