Dražja obdelava odpadkov tudi za gospodinjstva

Danes, 1. Marca, se zvišuje cena obdelave komunalnih odpadkov, za kar na Koroškem skrbi podjetje Kocerod. Cena se zvišuje za 4,8 odstotka, kar pomeni sedem centov dodatnega stroška na osebo.

Ker se je v zadnjem letu cena sežiga odpadkov, za katerega na Koroškem skrbi Kocerod, zvišala za več kot sto odstotkov, je zvišanje cene za uporabnike neizogibno, tako direktor Ivan Plevnik za STA. Čeprav se višanje stroškov gospodinjstvom nikoli ne sliši preveč vzpodbudno, je povišanje za 4,8 odstotkov skorajda neopazno. Mesečni strošek gospodinjstva bo odslej višji za sedem centov po osebi, kar pomeni 1,63 evra na osebo. Do danes je strošek na osebo znašal 1,56 evra.

Je pa Plevnik za STA dodal, da bodo s tem povišanjem pokrili le del dodatnih stroškov, ki so nastali z zviševanjem cene sežiga odpadkov. Če do jeseni ne bodo našli ustreznih rešitev in če se cene do takrat ne bodo ustalile, bo govora o ponovnem zvišanju stroška za uporabnike. Termična obdelava odpadkov sicer ni dejavnost Koceroda, za to poskrbijo z izvozom.

Povišanje cene bo tako doseglo vse Korošce, saj je lastništvo podjetja razdeljeno med 12 koroških občin. Največja koroška občina Slovenj Gradec ima tudi najvišji delež v Kocerodu, ki znaša 23 %, sledita ji Ravne na Koroškem s 16 % in Dravograd z 12 %, vse preostale občine pa imajo manj kot desetodstotni delež.