Dravograjčani v strahu pred morebitnimi poplavami

Iz Avstrije zopet preti nevarnost poplav v Dravogradu. Po napovedih lahko ima Drava jutri pretok tudi do 1900 kubičnih metrov, kar že pomeni poplavljanje na določenih delih. Dravograjčani se na nevšečnosti že pripravljajo.

V Dravogradu je aktiviran štab civilne zaščite, pripravljene so protipoplavne vreče. Iz Avstrije namreč zopet preti nevarnost, da bodo zaradi povečanega pretoka Drave poplavljeni določeni predeli vzdolž toka reke. Dravske elektrarne Maribor napovedujejo možnost, da Drava jutri doseže pretok 1900 kubičnih metrov na sekundo, kar se že kaže v poplavljanju.

Dravograjčani še vedno živijo v strahu pred poplavami, kakršne so jih doletele leta 2012. Pred šestimi leti je katastrofa prav tako pridivjala iz Avstrije vzdolž toka Drave in za sabo pustila za več kot sto milijonov evrov škode. Številni oškodovanci, ki jim je voda uničila domove in premoženje, še danes iščejo pravico na sodiščih. Drava ima sicer ob normalnih dnevih, tudi ob majhni količini padavin, pretok med 300 in 500 kubičnih metrov na sekundo. Tistega usodnega novembrskega dne pa so na nekaterih predelih zabeležili kar 3000 kubičnih metrov na sekundo, kar je zgodovinsko visoka številka; zadnjemu podobnemu pretoku smo bili priča pred 50 leti.

Vremenske težave že včeraj

Že včeraj so v Dravogradu izkusili nemilost vremena. Močan veter je odkril strešno kritino na športni Dvorani Špic D, posredovali so gasilci PGD Dravograd. Zaradi deževja je voda zamakala v prostorih objekta. Gasilci so kritino v izmeri sto kvadratnih metrov zasilno popravili in s tem preprečili nadaljnje zamakanje vode v dvorano. Za končno sanacijo strehe pa bodo poskrbeli v prihodnjih dneh.

NK