Dr. Milan Zver: Slovenski premier dr. Robert Golob diskriminira na podlagi političnega prepričanja

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje glede javnega priznanja predsednika slovenske vlade dr. Roberta Goloba o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja.

 

V torek, 24.10.2023 je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob namreč javno priznal, da je tedanji ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar naročil “očiščenje” slovenske Policije vseh simpatizerjev nekdanjega premierja Janeza Janše.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) jasno definira neutemeljene razloge za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Med neutemeljeni razlogi za prekinitev delovnega razmerja je navedeno tudi politično prepričanje. Takšno postopanje je v nasprotju tudi z Listino EU o temeljnih pravicah, ki v 21. členu prepoveduje diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja, v 20. navaja enakost pred zakonom ter v 15. pravico do dela.

Evropski poslanec dr. Zver je zato na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje in pobudo za resnejši pregled stanja vladavine prava v Sloveniji:

  1. Kako bo kot varuhinja pogodb zaščitila vladavino prava v Sloveniji ob javnem priznanju slovenskega premierja o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja?
  2. Kako bo zaščitila žrtve dejanj slovenskega premierja, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice?
  3. Kakšne vzvode in mehanizme ima za resnejši pregled stanja vladavine prava v Sloveniji in takojšnjo zaustavitev masovnega kršenja človekovih pravic s strani vrha Vlade RS?

Pisarna evropskega poslanca dr. Milana Zvera