Dr. Milan Zver je na evropsko komisijo posredoval osnutek statuta RTV Slovenija ter komisijo pozval k ukrepanju glede drastičnega posega politike v svobodo medijev v Sloveniji

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo posredoval osnutek statuta RTV Slovenija ter komisijo pozval k ukrepanju glede drastičnega posega politike v svobodo medijev v Sloveniji.
Dr. Zver je zapisal, da se v skladu z grožnjo, ki jo je izrekel predsednik vlade Robert Golob, da so dogovorjeni, kako bodo RTV očistili “janšizma” (to so domnevni privrženci bivšega premierja Janeza Janše), nadaljuje pogrom nad novinarji. Vladajoča koalicija je najprej zamenjala celotno vodstvo javne televizije, nato pa z novim vodstvom spremenila programsko shemo in takoj ukinila oddajo Panorama, kjer je zaposlenih 15 novinarjev in urednikov. Te so poslali na prisilno čakanje z utemeljitvijo “da jim ne more zagotoviti dela”, kar seveda ne drži. Novinarji so dobili zgolj odredbo o čakanju na delo, vsem pa so preklicali službene kartice. Ravno včeraj pa je v javnost prišel osnutek novega statuta, ki predvideva odpustitev vseh “nezaželenih novinarjev”.
Evropski poslanec dr. Milan Zver zato pričakuje odziv Evropske komisije. Zanima ga, kako bo reagirala na ta drastičen poseg politike v svobodo medijev in kako misli trajneje zagotoviti svobodo medijev v Sloveniji in tudi v drugih članicah?
Dr. Zver se je odzval tudi na platformi X, kjer si lahko preberete celotno prednostno poslansko vprašanje: https://twitter.com/milanzver/status/1745126341119299817?s=51&t=SSXMf2s8h00YDk3G-wCSbg