Dr. Milan Zver: Evropska komisarka Vera Jourova ne deluje vedno transparentno

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sodeloval v razpravi o poročilu o dostopu javnosti do dokumentov, in sicer gre za letno poročilo za leta 2019–2021, ki ga pripravijo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta.

 

Temeljni pogodbi EU namreč določata, da morajo vse institucije, organi, uradi in agencije Unije pri svojem delu upoštevati načelo javnosti delovanja in da imajo vsi državljani in prebivalci pravico dostopa do dokumentov. Evropski Parlament v sklopu svojih pristojnosti tudi redno pripravlja poročilo o tem, kako se načelo javnosti delovanja EU institucij izvaja v praksi. V poročilu za leta 2019-2021 je Evropski parlament podal zelo kritično oceno in poudaril, da je zaradi rednih zamud in neutemeljenega zavračanja razkritja dokumentov, ogrožena pravica državljanov do nadzora nad institucijami EU.

Poslanec dr. Zver je poročilo ocenil kot dobro, predvsem ker je tudi kritično do Evropske komisije, ki  prevečkrat zavrne objavo dokumentov ali razkritju le delno ugodi, “kot se je to sprva zgodilo meni, ko sem od komisarke Jourove zahteval interne dokumente z njenega izredno spornega obiska v Sloveniji.”

“Podpredsednica Evropske komisije, ki naj bi bila zadolžena za preglednost, se že debele štiri mesece izogiba objavi podrobnosti o njenem obisku v Sloveniji, za katerega dobršen del  javnosti meni, da je šlo za nedopustni intervencionizem v proces sprejemanja zakona o javni RTV,” je poudaril poslanec in dodal, da  “obstaja utemeljen dvom v zakonitost delovanja Evropske komisije v tem primeru, gospa Jourova pa zavrača razkritje zahtevanih dokumentov.”

Dr. Milan Zver je prepričan, da bolj kot se bodo prikrivala dejstva, “bolj bodo državljani dvomili v vašo demokratičnost in transparentnost, gospa Jourova, komisarka za transparentnost.”

“Danes ste nam slikali Potemkinovo vas, a so vam tako moji kolegi z leve kot tudi desne predstavili pravo sliko, ki pa ni bila dobra za vas, gospa komisarka,” je v razpravi komisarki še dejal poslanec.