Dr. Mateja Logar: »Sem zelo velika zagovornica cepilnega potrdila takrat, ko bo cepiva toliko, da se bo lahko cepil vsak, ki si to želi«

»Sem zelo velika zagovornica cepilnega potrdila in ugodnosti iz tega naslova takrat, ko bo cepiva toliko, da se bo lahko cepil vsak, ki si to želi. Dokler cepiva ni zadosti, gre tukaj za precej diskriminatorno stanje: ti se želiš cepiti, a ker nisi rizična skupina, se ne moreš, posledično pa zaradi tega ne moreš potovati. V tem primeru nisem za cepilno potrdilo,« je v pogovoru zaupala specialistka infektologinja na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter profesorica na medicinski fakulteti dr. Mateja Logar, ki vodi strokovno posvetovalno skupino za COVID-19.

DEMOKRACIJA: Gospa Logarjeva, kako blizu je konec epidemije?

LOGARJEVA: Čarobno kroglo sem pustila doma. (smeh) Gotovo še nismo na koncu epidemije. Trenutno smo v situaciji, ko se nam lahko številke obrnejo v eno ali drugo smer, vsi pa upamo, da se bodo začele obračati v pravo smer, se pravi navzdol, ne navzgor. Veča se nam odstotek cepljene populacije, kar je vsekakor razlog, ki bo vplival na potek epidemije. Druga stvar, ki tako kot v lanskem letu vpliva na potek epidemije − bližajo se nam toplejši meseci. To je obdobje, ko imamo že sicer manj okužb dihal, ker se, prvič, več zadržujemo zunaj, drugič pa zaradi samih vremenskih razmer; bolj vlažen zrak in višje temperature otežijo širjenje virusa. Gre za fizikalne lastnosti samega širjenja kapljic. Čim višja je vlažnost, na krajši razdalji padejo kapljice na tla in se zato virusi teže širijo. Pozimi, ko je suh, hladen zrak, imamo izsušeno nosno sluznico, zato je zaščita na sluznici slabša, to pa pomeni, da virus bistveno laže pride do celic, vanje vstopa in povzroči okužbo.

DEMOKRACIJA: Kakšno je stanje z novimi sevi virusa?

LOGARJEVA: V Sloveniji trenutno prevladuje britanska različica virusa. Klasične variante, ki je bila prisotna predvsem v drugem valu, je zdaj približno do 30 odstotkov. Pričakujemo, da bo v mesecu dni britanska različica tista, ki bo povzročila večino okužb in bodo druge različice, vsaj prehodno, praktično izginile.

DEMOKRACIJA: Kakšen pa je človek, ki se želi namerno okužiti s COVID-19 zaradi potrdila o prebolelosti?

LOGARJEVA: Takšen, ki se mu zdi, da so njegove želje na prvem mestu. Se pravi želja po tem, da bo nekam odpotoval, da bo odšel na morje, ne da bi se moral dodatno testirati.

DEMOKRACIJA: Egoističen?

LOGARJEVA: Ja, zelo.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!