»Dolg, ki si ga je naložil, je poravnal«

Koroško je v nedavno pretresla tragična smrt alpinista Grege Lačna. Skupaj s soplezalcem in dobrim prijateljem Andrejem Gradišnikom je plezal v stenah jezerskih gora, usoden pa je bil sestop po strmi in zasneženi poti. Grega Lačen in Andrej Gradišnik sta skupaj premagala ogromno skalnatih sten, skupaj sta se podala na mnogo alpinističnih podvigov. Eden izmed teh je odprava Koroška 8000, ko se je sedem Korošcev podalo na Broad Peak, pet izmed njih pa je stalo tudi na vrhu.

V knjigi Sanje: Koroška 8000 Andrej Gradišnik podrobno opisuje odpravo sedmih Korošcev, ki so se leta 2012 podali na Broad Peak, 8015 metrov visok vrh, ki se dviguje v Karakorumu, delu himalajskega gorovja. Poleg Andreje in Grege so bili na odpravi še Jurij Gorjanc, Matej Flis, Tadej Zorman, Sašo Prosenjak in Ludvik Golob – Iki. Vodja odprave je bil Grega Lačen, o katerem skozi Andrejev zanimiv popis odprave tudi veliko izvemo.

Prav Grega Lačen je bil razlog, da je Andrej leta 2011 zopet začel razmišljati o plezanju. Na prvem mestu sta bili družina in služba, časa za hobije ni imel na pretek. Marca tega leta sta Andrej in Grega sedela v Andrejevi pisarni, pogovor pa je obudil idejo o odpravi Koroška 8000. Med koroškimi plezalci se je po uspešni odpravi na Everest, ko so štirje Korošci priplezali na vrh, obudila ideja o koroški odpravi na osemtisočak. Grega Lačen in Franc Oderlap sta že resno načrtovala uresničitev sanj generacij, a je smrt Franca na Manasluju v Himalaji, deželi njegovih želja, za nekaj časa zaustavila tok dogodkov,« piše Andrej Gradišnik.

Bil je zelo zagnan in k ciljem osredotočen človek, ob tem mu ni manjkalo niti tiste prave »koroške trme«, kot Korošci radi rečemo vztrajnosti in predanosti. »Grega je najprej zelo odločno povedal, da on na odpravo po normalki na vrh ob pomoči nosačev in dodatnega kisika ne gre. To s športnega vidika ne bi bil nikakršen podvig. Nato je zelo demokratično povprašal, kaj si mislimo drugi,« opisuje Andrej. Kljub temu je bil Grega prej razumen kot trmast človek, ko so mu na 7000 metrih začele težave s pljuči, je sestopil in se pozdravil ter ni nerazumno ogrozil svojega življenja in življenja svojih prijateljev.

Za Grego Lačna je bila odprava Koroška 8000 šestnajsta in zadnja velika odprava. »Je izrazito dober plezalec, ki išče izziv v težkem plezanju,« zapisuje Andrej. »Odprave, kot je bila naša, verjetno ne bo več načrtoval. Dolg, ki si ga je naložil, je poravnal. Pred dvaintridesetimi leti je njegov oče vodil prvo koroško odpravo v Ande. Takrat so mu fantje rekli, da bi želeli svoj osemtisočak. Sedaj so z mislimi bili z nami.«