Dogaja se na Koroškem: Neznanec pride v stanovanje, se naje, umije, včasih pa tudi prespi

Na Koroškem se v zadnjem času pogosto ponavljajo dogodki, ko neznanec vstopi v tuje stanovanje brez dovoljenja. Pri vseh primerih gre za eno in isto osebo, policija jo že dobro pozna, vendar nam imena in priimka ni zaupala. V tujih stanovanjih si postreže tudi s hrano in pijačo, v nekaterih primerih pa se je tudi oprhal. Na srečo pa koroški nepovabljeni gost naj ne bi bil preveč konfliktnega značaja. Ob teh dogodkih policija poudarja pomembnost samozaščite z zaklepanjem hiš in stanovanj.

Kje vse se potika nepovabljeni gost?

Primerov, pri katerih so Korošci v svojih bivalnih prostorih naleteli na tujca, ki je jedel, pil ali se tuširal, je kar nekaj. Eden izmed teh je iz Mislinjske doline, kjer je osumljeni brez dovoljenja lastnika vstopil v stanovanjsko hišo v Pamečah. V hiši je naletel na lastnico, ki je poklicala policijo, osumljeni pa je odšel. Slovenjegraški policisti so istega nepridiprava obravnavali, ko je spal v parku pred slovenjegraško gimnazijo in pred stanovanjsko hišo na Selah. V obeh primerih je bil vidno vinjen, prejel pa je globo zaradi kršenja javnega reda in miru. Predvidevamo, da nima denarja in globe tudi ne bo plačal.

Tudi policisti v Dravogradu so imeli opravka s tem možakarjem, ko so občani organe pregona obvestili, da spi po hodnikih in v kletnih prostorih raznih stanovanjskih stavb. V večini primerov se ni obnašal nasilno, razen v enem primeru, ko je oškodovanec policijo zaprosil za intervencijo, saj je postal glasen in žaljiv. Policija mu je izrekla globo zaradi kršenja Zakona o varstvu javnega reda in miru. Koroški nepovabljenec je bil večkrat opažen tudi po drugih občinah na območju Koroške, v večini primerov pa »gostitelji« nezaželenega obiska ne prijavijo policiji.

Policija svetuje: Zaklepajte hiše in stanovanja – tudi, ko ste doma!

V primeru, da občani v hiši ali stanovanju opazijo osebo, ki je tam brez njihovega dovoljenja, naj o tem obvestijo policijo. Storjeno kaznivo dejanje Kršitev nedotakljivosti stanovanja se preganja na predlog oškodovanca. Če oškodovanec predloga ne poda, policija nima osnove za pregon. Če oseba iz objekta kaj ukrade, gre za sum storitve kaznivega dejanja tatvine. Vir: Policijska uprava Celje

Policija izpostavlja in poudarja pomembnost samozaščitnega varovanja. Če ne želite deliti hrane, pijače ali celo postelje z neznanim moškim, ki se potika po Koroškem, potem skrbno zaklepajte hiše in stanovanja tudi takrat, ko ste doma.

N.K.