Dodatni termini za preverjanje vsebnosti svinca v krvi otrok

Nacionalni inštitut za javno zdravje vsako leto organizira odvzem krvi za preverjanje vsebnosti svinca triletnikom Zgornje Mežiške doline. V želji, da bi bil odziv čim večji, so razpisali dodatne termine.

NIJZ Ravne na Koroškem v sklopu sanacijskega programa Zgornje Mežiške doline vsako leto prireja odvzeme krvi triletnikom iz Mežice in Črne na Koroškem. Letošnjemu vabilu se je od 117 odzvalo 83 povabljenih. V želji, da bi bil odziv čim večji, so razpisali dodatne termine v laboratorijih.

Jutri, 12. junija, se lahko povabljeni oglasijo v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem v času rednega termina laboratorija, v zdravstveni postaji v Mežici bodo odvzemi potekali med 9. in 10.30 uro, v Črni na Koroškem pa med 6.30 in 8.30.

Večje vrednosti svinca kot pred leti

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem je lansko leto v okviru prevalenčne študije, ki poteka v okviru sanacijskega programa Zgornje Mežiške doline, preveril vsebnosti svinca v krvi koroškim otrokom. Tovrstno študijo NIJZ izvaja vsakih pet let od začetka izvajanja sanacijskega programa, poleg vzorcev krvi otrok, starih od ena do šest let in devetletnikov iz Mežice in Črne na Koroškem pa študija zajame tudi triletne otroke Spodnje Mežiške doline. V okviru študije so kri odvzeli 526 otrokom, rezultati pa so bili daleč od vzpodbudnih. Vrednosti svinca v krvi so se gibale med 8 in 336 mikrogrami na liter krvi, prekomerne vrednosti (več kot 100 mikrogramov na liter krvi) pa so zabeležili pri 30 otrokih, kar znaša slabih šest odstotkov vseh preverjanih. Med preverjanimi triletniki so prekomerne vrednosti zabeležili pri 16 odstotkih. Povprečne vrednosti svinca v krvi otrok so bile višje kot v prevalenčni študiji leta 2013.

NK