Dobiček Taba letos ne bo polnil žepov lastnikov

Na seji skupščine podjetja Tab, d.d., ki je napovedana za četrtek, ne bo govora o delitvi dobička med lastnike. Presežek prihodkov nad odhodki bodo namenili za druge rezerve.

Vsako leto se ob seji skupščine delničarjev uspešnega mežiškega svinčenega imperija nestrpno pričakuje tudi delitev milijonskih dobičkov med lastnike. Temu letos ne bomo priča, saj bodo lastniki dobiček raje namenili za druge rezerve, poroča STA. Gre za dobiček, ki ga je podjetje ustvarilo v letu 2017, številke pa se gibljejo okrog 22,6 milijona evrov.

Ali je nenavadna odločitev lastnikov povezana z morebitno prodajo večine družbe južnoafriškemu podjetju Metair, sicer ni znano, je pa jasno, da bodo največji lastniki letos prikrajšani za več milijonov čistega zaslužka.

Kdo bo prikrajšan za astronomska izplačila?

Največji kos dobička, namenjenega lastnikom, je vsako leto romal v podjetje Energija RM, d.d., ki je 40-odstotni lastnik podjetja TAB, d.d. To znaša približno štiri milijone evrov. Kot je razvidno iz podatkov na portalu GVIN, je največji lastnik podjetja Energija RM Janez Pačnik, lasti si slabih 20 odstotkov podjetja. V podjetju TAB, ki je 100-odstotni lastnik podjetij TAB-IPM in Gradbeni materiali – ta je 100-odstotni lastnik Podzemlja Pece – ter večinski lastnik MPI Reciklaže, pa je dobičkarski rekorder med fizičnimi osebami prvi mož družbe in 15,86-odstotni lastnik Bogomir Auprih. Vsako leto se je njegovo osebno premoženje na račun izplačila dividend povečalo za več kot milijon in pol evrov. Z manj kot deset odstotki mu sledijo Pavel Hercog, Igor Lipovnik ter Klavdija Kajzer, drugi delničarji pa si lastijo manj kot en odstotek družbe.

Klavdija Kajzer je ena izmed članov nadzornega sveta družbe, ki se ji je štiriletni mandat iztekel v začetku avgusta. Prav tako mandat zaključujejo predsednik Janez Pačnik, Andrej Osojnik, Matjaž Permanšek in Vlado Lukanc. Kot poroča STA, bodo na skupščini odločali o novih imenih nadzornega sveta, to pa so Saša Pačnik, Vladimir A. Lukanc in aktualna Klavdija Kajzer. Svoja dva predstavnika pa bodo lahko dodali tudi delavci.

O prevzemu še vedno nič konkretnega.

Spomnimo, da je podjetje pred nekaj meseci postreglo z informacijami o dogovarjanju z morebitnim južnoafriškim strateškim partnerjem Metair. O samem prevzemu sicer niso povedali nič konkretnega, nekoliko bolj konkretni so bili o razlogih zanj. Sprejeta ni še nobena odločitev, transakcije ne bo pred četrtim kvartalom letošnjega leta. Prodaja naj bi bila strateško povezovanje, ki bi podjetju omogočala boljšo prihodnost na področju razvoja podjetja in lažje soočanje s prihodnjimi izzivi na področju razvoja baterijskih tehnologij. Gre torej za prevzem, katerega cilj je mežiškemu svinčenemu imperiju postati in ostati še bolj konkurenčen na trgu akumulatorskih baterij. Južnoafriški družbi Metair bi prodali večino delnic, prevzem naj bi bil po pisanju portala Finance.si vreden okoli 300 milijonov evrov. Možno pa je, da bo po seji skupščine razjasnjeno marsikatero do danes neznano vprašanje o prevzemu podjetja.

JP