Upokojencem, študentom, družinam in drugim upravičencem bodo do konca januarja izplačani enkratni solidarnosti dodatki, ki jih je tik pred koncem leta 2020 uveljavil sedmi protikoronski zakon. Prvi ga bodo prejeli upokojenci z nizkimi pokojninami, že v ponedeljek.

 

Sedmi protikoronski zakon je v veljavi od 31. decembra in podobno kot prvi protikoronski zakon iz aprila ob pomoči gospodarstvu vsebuje še vrsto enkratnih solidarnostnih dodatkov za različne družbene skupine. Med njimi so upokojenci, študenti in družine.

Upokojenci s stalnim prebivališčem v Sloveniji in pokojnino do 510 evrov bodo prejeli dodatek v višini 300 evrov, s pokojnino do 612 evrov v višini 230 evrov, s pokojnino do 714 evrov pa v višini 130 evrov. Izplačal ga bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, in sicer v ponedeljek.

Poleg upokojencev so v enakih višinah do tega dodatka upravičeni še prejemniki invalidskih nadomestil do največ 714 evrov, če so brezposelni in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Prav tako ga bodo prejeli uživalci poklicnih pokojnin, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Dodatek v višini 50 evrov pa bodo prejeli vsi otroci do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki v Sloveniji tudi dejansko živijo. Enemu od staršev oz. rejniku ga bo do 31. januarja izplačalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vendar morajo tisti, ki ne prejemajo otroškega dodatka, izpolniti posebno vlogo. Dostopna bo na spletni strani ministrstva in e-uprave.

Več preberite TUKAJ.