Deželna vlada Koroške bo sofinancirala evropsko prvenstvo narodnih skupnosti

Evropsko prvenstvo narodnih skupnosti Europeada, ki bo leta 2020 potekalo na avstrijskem Koroškem, finančno podpira tudi deželna vlada Koroške. Še v letošnjem letu bodo koroški organizatorji z organizacijo FUEN sprejeli pravila tekmovanja, nato se začnejo prijave.

Europeado 2020 bodo s pomočjo financiranja deželne vlade Koroške dosti lažje izpeljali. Deželna vlada je namreč soglasno sprejela sklep o financiranju enotedenskega dogodka, ki ga bo avstrijska Koroška gostila leta 2020. To pa še ni vse, kar bodo v letošnjem letu postorili, da bo nogometna obletnica 100-letnice koroškega plebiscita stekla kar se da brez težav. Še ta teden bodo s predstavniki FUEN (Federalistične unije evropskih narodnih skupnosti) sklenili pravila tekmovanja, prihodnje leto pa bo objavljen razpis za tekmovanje.

Z denarjem bodo  bodo do prvenstva uredili Europeada-vas okoli Klopinskega jezera, kjer bodo nastanjeni nogometaši in nogometašice, narejena pa bo po vzoru olimpijskih vasi. Ob tem so predstavili tudi himno za prvenstvo, posneli so tudi promocijski film.

Društvo bo nastopalo kot organizator evropskega nogometnega prvenstva narodnih manjšin, ki bo potekalo junija 2020 na avstrijskem Koroškem. Na kongresu združenja evropskih narodnih manjšin FUEN so namreč za gostitelja evropskega nogometnega prvenstva narodnih manjšin izbrali avstrijsko Koroško, razlog za izbor pa je 100-letnica koroškega plebiscita.

V začetku decembra so na avstrijskem Koroškem ustanovili tudi društvo, ki se imenuje Europeada. Evropsko prvenstvo narodnih skupnosti bo na Koroškem bo četrto po vrsti, leta 2008 so ga izpeljali v Švici, 2012. v Nemčiji, leta 2016 pa v Italiji. Na kongresu združenja evropskih narodnih manjšin je avstrijskim Korošcem konkurirala nemško-danska regija, ki pa je izvisela ravno na račun 100-letnice koroškega plebiscita. Na tekmovanju bo nastopilo 24 moških reprezentanc iz celotne Evrope ter od 8 do 12 ženskih reprezentanc.