Deset zapovedi za zaščito zdravstvenih delavcev in pacientov

Pri organizaciji ambulant v času epidemije koronavirusa prihaja do zmede, opaža znani koroški zobozdravnik Peter Kobolt. S pomočjo zdravniških kolegov iz Italije je spisal deset zapovedi kako postopati, da zaščitimo zdravstvene delavce in paciente.

  1. V času epidemije ni zdravih pacientov, vsi so potencialno kužni!
  2. Potrebna je najvišja stopnja zaščite zdravnikov in pacientov.
  3. Za zaščito zdravstvenega osebje je potrebno imeti naslednjo zaščitno opremo: vodoodporen pajac, vodotesna očala, masko s filtrom- ffp3, zaščitne nitrilne rokavice, prevleko za obuvala, pokrivalo za lasišče, če ni skafandra, ki bi bil najboljši ( opozoriti velja, da je zaščitna oprema različne velikosti in mora posledično biti primerno velika za vsakega posameznika, ki jo uporablja).
  4. Za zaščito pacientov je potrebno vso varovalno opremo ob sumu na aktivno okužbo zamenjati! Med ostalimi pacienti pa bi bilo potrebno uporabljati kirurške plašče, ki se po vsakem pacientu zamenjajo, enako rokavice in pokrivala.
  5. Potrebno je urediti varne poti prihoda na delo zdravstvenega osebja: poseben vhod, sobo za preoblačenje iz civilne obleke v delovno(razkuževanje), nato prehod v sobo za oblačenje v zaščitno opremo in na to prehod na delovno mesto.
  6. Potrebno je urediti posebno pot za odhod z delovnega mesta: prehod do sobe v kateri se pravilno sname kontaminirana zaščitna oprema in se primerno, brez kontaminacije okolice in osebja zavrže, razkuževanje in nato vstop v sobo za preobleko delovne obleke v civilno, ter odhod domov skozi vhod za osebje ( delovne obleke se ne nosi domov!).
  7. Delovni prostor mora biti prostoren (cca 20m2) in zračen, enostavno opremljen da se ga z lahkoto razkuži po vsakem pacientu.
  8. Pacienti imajo svoj vhod in izhod!
  9. Potrebno je poskrbeti za zaščito in zaščitno opremo podpornega osebja (čistilk,…), ki izvajajo odstranitev porabljene zaščitne opreme, čiščenje in razkuževanje prostorov ter pranje delovne opreme.
  10. Potrebno je opraviti temeljito triažo pacientov, da ne pride do nepotrebne porabe zaščitnih sredstev in preobremenitev zdravstvenega osebja. Priporočeno je, da operativa enega zdravnika ne presega 3 ur dela ( zaradi fizioloških potreb, ki jih med nadeto zaščitno opremo ne more opravljati: pitje, hranjenje, velika in mala potreba…)