Do demence prijazna točka na Ravnah na Koroškem

Prihodnjo sredo, 20. decembra, v Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem odpirajo do demence prijazno točko, ki bo v pomoč in podporo vsem, ki so kakor koli v stiku s to boleznijo. Pojav demence je v naši družbi vedno bolj, saj se prebivalstvo stara, svojci dementnih ljudi pa o bolezni niso dovolj podučeni.

Demografska slika Koroške ima obliko žare; to pomeni, da se prebivalstvo stara in s staranjem prebivalstva se poveča število bolezni, ki pridejo z leti. Ena izmed teh je demenca. Demenca je bolezen možganov, prizadene pa funkcije, kot so spomin, orientacija, razumevanje, mišljenje, učne sposobnosti in sposobnosti komuniciranja. »V začetni fazi je okrnjen kratkoročni spomin, to pa se postopoma premika že k dolgoročnemu. Včasih kdo reče, da njegov svojec ni dementen, ker še vedno čisto vse ve iz vojske. To je dolgoročni spomin. Ne ve pa, ali je jedel kosilo ali ne,« pojasni Marjana Kamnik, direktorica slovenjgraškega doma starostnikov in vodja Koroškega medgeneracijskega centra na Ravnah na Koroškem.

Informiranje vseh, ki so v stiku z bolniki

Koroški medgeneracijski center namreč izvaja projekt, pri katerem informirajo in pomagajo ljudem, ki se srečujejo z dementnimi osebami, vključen pa je v program Ministrstva za zdravje RS. »Gre za informiranje različnih ciljnih skupin na terenu. Vključeni so policaji, trgovci, bančni uslužbenci … Skratka vsi, ki lahko kakor koli prihajajo v stik z dementnimi ljudmi,« pravi Kamnikova. Predava šest strokovnjakov z različnih področij, predavanja pa organizirajo kjer koli je to potrebno.

20. oktobra v Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem v okviru tega projekta odpirajo do demence prijazno točko. Na to točko lahko vsi, ki se srečajo s kakršno koli težavo ali vprašanjem glede demence, pokličejo in pomagali jim bodo razrešiti to težavo. »Nagovarjala bom tudi v medgeneracijskem centru v Mežici, da tudi tam odpremo do demence prijazno točko, da tudi tam nekoga usposobimo. To lahko sorodnikom sprosti veliko breme,« meni Marjana Kamnik in ob tem dodaja, da je Koroški medgeneracijski center eden izmed sedmih izvajalcev do demence prijazne točke, skupaj pa pokrivajo celotno Slovenijo. Pravi, da so med sabo povezani in da zelo dobro sodelujejo: »Če bi se pri vseh projektih v državi tako povezali, kot smo se izvajalci tega projekta med sabo, bi bili zmagovalci.«

JP