Delavci migranti v primežu nepravične slovenske davčne zakonodaje

V Sloveniji naj bi bilo po nekaterih ocenah kar 20 tisoč delavcev migrantov, pojav dnevnih migracij je zaradi bližine meje z Avstrijo opažen tudi na Koroškem. Delavci migranti se za delo v Avstriji odločajo predvsem zaradi boljšega plačila. A ni vse tako rožnato, kot se na prvi pogled zazdi. Situacijo jim z dvojno obdavčitvijo otežuje Slovenija, kar se zdi nesprejemljivo tudi številnim slovenskim politikom. Nedavno se je skupina zaposlenih v Avstriji zbrala in pogovorila s kandidatom za poslanca Alešem Logarjem, ki jim je predstavil svoje rešitve in rešitve stranke za njihove težave. Nekaj delavcev migrantov je za portal e-Koroška spregovorilo o razlogih za zaposlitev v sosednji Avstriji.

Slovence, ki delajo v Avstriji, bremeni neprijazno zapisan sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve. Vsakemu slovenskemu delavcu avstrijski davčni organ obračuna akontacijo davka, a slovenski delavec je kljub temu davčni zavezanec še v svoji državi. Na podlagi sporazuma se avstrijski davek odšteje od slovenskega, razliko pa mora delavec poravnati v Sloveniji, a pri tem prihaja do velikih doplačil in napak, saj si davčna sistema Slovenije in Avstrije nista enaka. O tem sta lansko leto na okrogli mizi o delavcih migrantih v Dravogradu spregovorila Romana Tomc in Andrej Šircelj, kjer sta izpostavila nepravičnost tovrstne dvojne obdavčitve. Šircelj je dejal, da bi moralo biti reševanje le-te prioriteta pristojnih vladnih organov, kar pa danes žal ni.

V Sloveniji se večkrat srečujejo z očitki, da izkoriščajo slovenski zdravstveni in šolski sistem, z davki ne dodajo dovolj v pokojninske sklade, ne prispevajo dovolj za infrastrukturo, ki jo uporabljajo, in podobno. A temu ni tako. Naj samo omenimo, da jim zdravstvene storitve v Sloveniji plačuje avstrijska zdravstvena zavarovalnica, zaradi višjega dohodka plačujejo višjo ekonomsko ceno vrtca, v Sloveniji plačujejo davek na stavbno zemljišče, in še bi lahko naštevali.

1700 € več davka od leta 2013

Sicer je že leta 2007 vlada Janeza Janše za delavce migrante predlagala rešitev, in sicer spremembo veljavne konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčenju dohodka in premoženja z Avstrijo na način, da bi Avstriji predlagali, da so dohodki iz zaposlitve, ki jih prejemajo rezidenti Slovenije z naslova zaposlitve v Avstriji, oproščeni plačila davka v Sloveniji in so s tem obdavčeni samo v Avstriji. A leta 2009 je vladajoča SD pod taktirko Boruta Pahorja prekinila postopek spremembe konvencije. Namesto tega so uvedli posebne olajšave za čezmejne delovne migrante, kar je leta 2013 Ustavno sodišče RS spoznalo za neustavno in olajšava je bila odpravljena. Ministrstvo RS za finance je ob ukinitvi olajšave navedlo, da se bo finančno breme delavcev migrantov povečalo za približno 1700 evrov neto letno.

Veliko delajo, ni jim težko, za delo so dostojno plačani.

Za portal e-Koroška smo spregovorili z delavci migranti, ki dnevno odhajajo z domače Koroško na avstrijsko stran regije. V Avstriji morajo delati veliko več kot v Sloveniji, a nikomur ni težko, saj so za delo dostojno plačani. Eden izmed njih je Rok Potočnik, ki dela v podjetju Hermine Wech. V Sloveniji ni dobil zaposlitve, zato je moral delo iskati čez mejo. »Podjetja v Sloveniji so v času gospodarske krize zapirala vrata, ali pa so izplačevala minimalne plače,« obrazloži nastalo situacijo, zaradi katere je bil primoran oditi s Koroške. Podobno zgodbo ima Matic Korasa, ki se je zaradi neugodne zaposlitvene situacije zaposlil v šmihelskem Bosch Mahle. Iz regije so Martina Prošta in Dejana Krebla pregnale slovenske minimalne plače, ki so prav sramotne. »V Sloveniji se je poklic, ki ga opravljam, tako razvrednotil, da sem prejemal minimalno plačo. Kljub temu da sem delal tudi ob sobotah in nedeljah,« pravi Martin, Dejan pa je dejal, da so v »branži, v kateri sem bil zaposlen, izplačevali tako nizke dohodke, da sem bil prisiljen v tujino za boljšimi pogoji«. Zbrane delavce migrante je pozdravil in nagovoril tudi kandidat za poslanca SDS Aleš Logar, ki jim je pojasnil, da program stranke vključuje ravno te spremembe, ki si jih že dolga leta želijo – spremembo zakonskih določil glede obračuna dvojne obdavčitve.

Vsi odhodi v tujino torej temeljijo na želji po boljšem življenju, iskanju delovnega mesta ali  dostojnem plačilu za opravljeno delo, Slovenija pa jim z neprijazno davčno zakonodajo kljub temu ne omogoča, da bi zaživeli tako, kot si želijo.

JP