Dars pridobil gradbeno dovoljenje za dela na odseku Gaberke

Ministrstvo za okolje in prostor je Darsu izdalo gradbeno dovoljenje za prva dela na hitri cesti Velenje – Slovenj Gradec na priključku Gaberke. Gradnja na tem odseku se bo pričela, ko bo zaključen postopek izbire izvajalca.

V petek je okoljsko ministrstvo Darsu izdalo gradbeno dovoljenje za prva dela na priključku Gaberke. V roku 30 dneh, če stranke v postopku ne bodo vložile tožbe na upravno sodišče, bo gradbeno dovoljenje pravnomočno, kar pomeni, da se lahko dela na tem odseku pričnejo. A trenutno se zatika pri izbiri izvajalca, saj so se vsi zainteresirani gradbinci pritožili na Državno revizijsko komisijo.

Revizijska komisija je ugodila dvema zahtevkoma za revizijo in s tem razveljavila Darsovo odločitev o nepriznavanju sposobnosti sodelovanja dvema prijavama gradbincev, poroča STA. Zdaj Dars ponovno ocenjuje prijavi, medtem pa Državna revizijska komisija obravnava tretji zahtevek za revizijo. Ko bo zaključena prva faza razpisa, v katerem Dars ponudnikom priznava sposobnost gradnje, bo sledila druga faza razpisa, kjer bodo izvajalca izbirali na podlagi cene –ponudniki bodo morali Darsu predložiti predračun s končno ponudbeno ceno.

Čeprav je Dars začetek gradnje na odseku Gaberke napovedal za konec leta 2019, kakor je bilo dogovorjeno in podpisano v protokolu o gradnji 3. razvojne osi, je točen datum prve lopate še vedno neznanka. Če se bo pri izbiri izvajalca še naprej zatikalo se lahko celo zgodi, da zapade že pridobljeno okoljevarstveno soglasje, ki ima rok izteka v letošnjem juniju.

NK