Darko Orlač: »Čeprav v glasbi nisem bil vedno aktiven, sem skozi vsa ta leta ustvarjal, igral, pel in skladal.«

Ljubezenski hit Ljubi me, ljubi Darka Orlača, ki je sicer bolj poznan kot priredba skupine Čuki, je bil med slovenskimi skladbami nominiran v izboru skladb za prvo evropsko pesmarico. Darko Orlač spregovori o nastanku pesmi in svojem albumu Slečen, ki ga bo izdal predvidoma novembra.

Slovenci smo med 7. decembrom in 7. januarjem izbirali šest pesmi, ki bodo naš narod predstavljale v prvi Pesmarici Evropske unije. Skladbe za v prvo evropsko pesmarico smo izbirali 22. od skupno 27 narodov. Skladatelji, učitelji glasbe, člani pevskih zborov in študentje glasbenih smeri so pripravili seznam 60 pesmi, razdeljenih v šest kategorij, med njimi pa sta se znašli tudi dve skladbi koroških avtorjev. Med legendarne slovenske skladbe, kot so Dan ljubezni Dušana Velkavrha in Tadeja Hrušovarja, Mežkova Julija in ljudska V dolini tihi, so uvrstili tudi skladbi Daleč je za naju pomlad Adija Smolarja ter Ljubi me, ljubi Darka Orlača in Božidarja Koleriča. Mežičan Darko Orlač pravi, da je za nominacijo izvedel prek medijev. »Sprva sem mislil, da gre za kakšne lažne novice, nato sem ugotovil, da je vendarle res. Počaščen in ponosen sem, da so jo uvrstili med najlepših deset slovenskih ljubezenskih pesmi,« pravi Darko.   

Skladba je postala priljubljena že leta 1984, ko sta se Darko Orlač in Božo Kolerič prijavila na izbor za Pesem Evrovizije. Za nastop sta se potegovala s skladbo Se spominjaš Tina, ki je v izboru pristala na tretjem mestu, državo pa so pred ušesi Evrope predstavljali izvajalci na prvem in drugem mestu. Za nagrado so jima na RTV Slovenija ponudili snemanje, a morala sta dodati še eno skladbo. Tako sta poleg Se spominjaš Tina posnela še Ljubi me, ljubi.

Ljubezensko pesnitev Darka Orlača pozna širna Slovenija, a malokdo ve, da je avtor prav on. »Besedilo sem spisal jaz, a ker sva bila z Božom duet, sva se pod vsa dela podpisovala oba,« pravi Orlač. Nekateri hiti pod budnim očesom profesionalnih produkcijskih ekip nastajajo več mesecev ali let, Orlač pa je vseslovenski hit spisal v pičlih dvajsetih minutah. »Idejo za pesem sem črpal iz ljubezenskih težav znanke in sokrajanke,« pojasnjuje. Priredb skladbe je ogromno, a najbolj poznana je različica od skupine Čuki. Ti so leta 2000 izdali album z naslovom Čuki in štorklje in nanj uvrstili skladbo Ljubi me, ljubi.

Čuki Orlača na album niso pripisali. 

»Še pred izidom tega albuma me pokliče Božo Kolerič in me vpraša, ali se strinjam, da Čuki to skladbo posnamejo. Seveda sem se strinjal, nisem pa točno vedel, kako nameravajo to izpeljati,« se spominja Darko. Čuki na albumu namreč niso pripisali ne enega ne drugega avtorja skladbe. S takšnim načinom se Orlač ni strinjal, zahteval je pripis avtorjev. Tako se je izid albuma zamaknil za dva tedna, saj so morali v tisk poslati nove ovitke za album. Orlač pravi, da je slišal tudi zgodbo o tem, da naj bi bila njegova skladba razlog za nastanek Čukov. Jože Potrebuješ in Marko Vozel naj bi bila ob služenju vojske v isti kasarni, a takrat se še nista poznala. Oba sta igrala kitaro in oba sta prepevala ravno Ljubi me, ljubi. Tako naj bi se, na podlagi skladbe Darka Orlača, v kasarni rodila ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih skupin.

Ljubi me, ljubi v novi preobleki

Darko pa trenutno dela na svojem albumu Slečen z desetimi avtorskimi pesmimi, kjer bo med drugimi tudi Ljubi me, ljubi v novi preobleki. »Čeprav v glasbi nisem bil vedno aktiven, sem skozi vsa ta leta ustvarjal, igral, pel in skladal. Lansko leto sem se odločil, da moram stvari, ki so narejene polovično, dokončati. Ideje so dozorele, našel sem svojo nišo in stil, nihče ne poje in piše o teh temah,« pojasni Darko odločitev za snemanje albuma. Tematika skladb večinoma odpira teme medsebojnih odnosov, ki smo jim priča vsak dan, a o njih težko spregovorimo. Vsaka skladba bo imela svoj slog, v kantavtorstvo se Darko ne želi podajati. Tako lahko na albumu pričakujemo žanrsko pestrost, od popa in reggaeja do rocka in bluesa. Pri skladbah se mu bodo pridružili različni priznani glasbeniki, izid pa Darko načrtuje letošnjega novembra.

Jon Petek