Danes prve tekme na nogometnem prvenstvu avtohtonih manjšin Europeada 2022

Danes so na sporedu prve tekme nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih manjšin Evrope. Prvenstvo z nazivom Evropeada 2022 bo od včeraj, ko je bila na sporedu slavnostna otvoritev, pa vse do 3.7. potekalo v različnih mestih avstrijske Koroške: Celovcu, Velikovcu, Železni Kapli, Selah, Metlovi, Žitari vasi, Galiciji, Globasnici in Pliberku.

Nastopilo bo devetnajst ekip v moški kategoriji in štiri ekipe v ženski kategoriji. Zaradi vojne v Ukrajini je prišlo do odpovedi nekaterih ekip.

 

 

Prva Europeada je bila leta 2008 pri Retoromanih v Graubündnu v Švici, leta 2012 pri Lužiških Srbih v Nemčiji, leta 2016 pri Ladincih in nemško govorečih Južnih Tirolcih v Pustertalu in Gadertalu v Italiji.

Za leto 2020 načrtovano četrto izdajo so morali organizatorji zaradi pandemije tedaj odpovedati, zato pa so tem bolj veseli, da se bodo zdaj končno odprla vrata za Europeado na Koroškem.

Koroška izbrana vrsta „Team Koroška“ tretjič sodeluje pri evropskem nogometnem prvenstvu narodnih manjšin – „Europeadi“. Prvič so koroški nogometaši leta 2012 sodelovali v Budyšinu v Nemčiji, drugič leta 2016 na Južnem Tirolskem in letos kot gostitelj na Koroškem.

Trenerski štab slovenskih nogometašev iz Koroške je v torek sklenil dokončni kader za reprezentanco koroških Slovencev. Selektor Marijan Velik je izbral 25 igralcev iz desetih koroških klubov. Večina igralcev igra v koroški ligi in v spodnji ligi.