Danes je druga adventna nedelja

1. Kaj pomeni “advent”?

Beseda „advent“ prihaja iz latinske besede „adventus“ in pomeni „prihod“. Kristjani in kristjanke z adventom povezujejo zavestno približevanje prazniku Jezusovega rojstva v Betlehemu in pričakovanje njegovega ponovnega prihoda. V bogoslužjih pogosto uporabljamo besedila iz Stare zaveze, ki napovedujejo prihod Odrešenika. V katoliški in evangeličanski Cerkvi se s prvo adventno nedeljo pričenja novo cerkveno leto.

2. Kako dolgo traja adventni čas?

Adventni čas se vedno začne četrto nedeljo pred božičnim dnevom (25. december). Začetek je tako lahko med 27. novembrom in 3. decembrom. Najdlje lahko traja 28 dni, najmanj pa 22 dni. Letošnji adventni čas traja 28 dni.

3. Od kdaj poznamo štiri adventne nedelje?

Dolžina adventnega časa se je spreminjala v teku časa. Medtem ko so v 5. stoletju v Jeruzalemu praznovali le eno adventno nedeljo, je papež Gregor Veliki (590–604) v 7. stoletju določil štiri adventne nedelje, štiri nedelje adventnega časa so postale obvezne šele leta 1570 s papežem Pijem V. V milanski nadškofiji – in še v škofiji Lugano v Švici ter v pravoslavni Cerkvi – še danes praznujejo šest adventnih nedelj kot spomin na velikonočni postni čas.