Danes je 27.april, dan upora proti okupatorju

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil državne proslave ob dnevu boja proti okupatorju, ki je potekala na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem. Ob tej priložnosti je predsednik vlade položil venec k spomeniku TIGR.

 

Na Mali gori pri Ribnici so se 13. maja 1941 Danilo Zelen, Anton Majnik in Ferdo Kravanja spopadli z italijansko patruljo, kar velja za prvi spopad z okupatorjem v drugi svetovni vojni na slovenskih tleh. V spopadu je bil vodja Danilo Zelen ubit, Ferdo Kravanja je bil ranjen in ujet, a je pozneje pobegnil, Anton Majnik pa je pobegnil že ob spopadu.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil državne proslave ob dnevu boja proti okupatorju, ki je potekala na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem
Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj udeležil državne proslave ob dnevu boja proti okupatorju, ki je potekala na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem | Avtor Kabinet predsednika vlade

Slavnostni govornik na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Spomnil je, da so trije člani ilegalne organizacije TIGR v spopadu z italijansko patruljo v imenu svobode tvegali svoja življenja kot prvi uporniki proti fašizmu in nacizmu v tedanji močno naelektreni Evropi. Dejal je, da je bila njihova vloga neprecenljiva ter, da je bil njihov prispevek k svobodi dolga leta zamolčan, prav tako pa tudi zgodovinski pomen borcev TIGR. Težnje in boj Tigrovcev je, kot je dejal predsednik Državnega sveta, danes mogoče povezati z zahtevo slovenskega naroda po svobodi in samoodločbi, ob čemer je poudaril, da ima vsak narod “elementarno pravico do obstoja in izražanja nacionalne samobitnosti”. Slovenci kot maloštevilčen narod se moramo po njegovih besedah zavedati, da se boj za svobodo odvija po vsem svetu vsak trenutek in da je lahko že jutri nepredvidljiv. Dejal je tudi, da ni nič “narobe, če se Slovenci delimo po svetovnem nazoru, veri, življenjskih navadah, če smo le enotni v enem: slovenski narod je svoboden in suveren na svojih ognjiščih”.

V govoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer. “Veliko je besed sovraštva, zamer in krivde med nami, pa vendar so tudi besede ponosa, sodelovanja in povezovanja, ki prinašajo bolj svetlo luč med nas in bi jih prav zato morali imeti za zgled v naših dnevnih peripetijah in razprtijah. Naši predniki so znali v ključnih viharno temnih trenutkih poiskati svetlobo. Dajmo jo tudi mi danes. Naj bo ta praznik, dan upora proti okupatorju, praznik slovenske trme, poguma, vstajništva, pa tudi praznik svetlobe in miru. Praznujmo ga, že zavoljo naših pogumnih prednikov, kot en povezan narod v duhu solidarnosti in strpnosti.”

Pozdravni nagovor na državni proslavi je imel župan Občine Ribnica Samo Pogorelec. V kulturnem programu so sodelovali povezovalka programa Mojca Krajnc, Trobilni kvintet Policijskega orkestra, Oktet Gallus, Darja Gajšek, Ivo Ban, Pavle Ravnohrib in Roman Končar. V protokolarnem delu pa Gardna enota Slovenske vojske in Trobilni kvintet Policijskega orkestra.