Danes bomo dobili namensko aplikacijo, ki omogoča varno in učinkovito beleženje zdravstvenega stanja zaposlenih, predvsem zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki

Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju s Telekomom Slovenije razvilo namensko aplikacijo, ki omogoča varno in učinkovito beleženje zdravstvenega stanja zaposlenih, predvsem zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki, z namenom obvladovanja tveganj širitve okužb s covid-19. Z aplikacijo bodo lahko zaposleni, ki so doslej potrebne podatke vpisovali na list papirja, na varen in digitalen način sporočali prek pametnega telefona ali osebnega računalnika, na osnovi prejetih podatkov pa bodo zdravstvene ustanove lahko na učinkovit način izvajale ustrezne ukrepe.

V sredo, 22. aprila 2020 je minister za javno upravo Boštjan Koritnik v UKC Ljubljana predstavil testno aplikacijo, ki bo zaposlenim olajšala beleženje zdravstvenega stanja. Pred tem se je minister srečal z vodstvom UKC Ljubljana, kjer so govorili o izplačevanju dodatkov po kolektivni pogodbi in veljavni zakonodaji. Opoldan pa je bil pred vhodom v UKC Ljubljana podpisan sporazum med Telekomom Slovenije in Ministrstvom za javno upravo o brezplačni uporabi aplikacije. Sledila je še predstavitev.

Ministrstvo za javno upravo je v sodelovanju s Telekomom Slovenije razvilo namensko aplikacijo, ki omogoča varno in učinkovito beleženje zdravstvenega stanja zaposlenih, predvsem zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki. Na ta način lahko odslej zdravstvene ustanove kot so bolnišnice, zdravstveni domovi in zavodi dnevno beležijo zdravstveno stanje svojih zaposlenih z namenom obvladovanja tveganj širitve okužb s Covid-19.

Aplikacija bo dopolnila oziroma olajšala dosedanji papirnati način beleženja

Z aplikacijo bodo zaposleni, ki so doslej potrebne podatke vpisovali na list papirja, lahko na varen in digitalen način le-te sporočali prek pametnega telefona ali osebnega računalnika, na osnovi prejetih podatkov pa bodo zdravstvene ustanove lahko na učinkovit način izvajale ustrezne ukrepe.

Aplikacija bo dopolnila oziroma olajšala dosedanji papirnati način beleženja, saj je enostavna za uporabo, prihrani pa predvsem čas zaposlenih in njihovih vodij, nekaj pa tudi materialnih stroškov. Njena ključna dodana vrednost je možnost hitre analize kot podpore za sprejemanje odločitev. Aplikacijo bodo zdravstvene ustanove do konca razglašene epidemije uporabljale brezplačno.

Koristna bi bila aplikacija, ki bi nas opozarjala na zdravstveno stanje ljudi v naši bližini

Sociolog in profesor Borut Rončević je sicer že dejal, da bi z veseljem uporabljal aplikacijo, ki bi ga opozorila, da je bil v bližini osebe z okužbo. Če bi imel takšen podatek, bi lažje zavaroval tako sebe kot tudi bližnje. V tujih medijih je namreč že mogoče zaslediti, da morda že kmalu ne bo nenavadno, če bi uporabniki na svoj pametni telefon dobili sporočilo, kot je: “Oprostite, bili ste v avtobusu z okuženim, takoj se vrnite v samoizolacijo, da bodo ostali lahko nadaljevali svoje normalno življenje.”

Nova24TV