Črnjanska poslovalnica NLB s ponedeljkom ostaja zaprta

Včeraj je poslovalnica Nove ljubljanjske banke v Črni na Koroškem, edina poslovalnica v kraju, zaprla svoja vrata. Odslej bo Črnjanom najbližja banka v Mežici, ki je od središča Črne oddaljena osem kilometrov.

NLB v Črni na Koroškem zapira edino poslovalnico. Razlog za zaprtje je kazen zaradi neizpolnjevanja zavez Slovenije do Evropske komisije, ki je državi naložila, da do konca leta 2017 banko delno privatizira. Tega do danes vlada še ni storila, zato bodo, kot kaže, trpeli tudi Črnjani.

V Črni na Koroškem zaprtju, ki ga je NLB naznanila oktobra, seveda ostro nasprotujejo. Že ob najavi so s protestnim pismom želeli pojasniti škodo, ki jo bo NLB z zaprtjem poslovalnice v občini povzročil. Opredelili so štiri argumente, s katerimi želijo prepričati vodilne v NLB in državi, da zaprtje preprečijo. Kot prvo so izpostavili zagotavljanje dobrega dostopa vsem prebivalcem Slovenije do osnovnih finančnih storitev. Menijo, da bi bilo bolj primerno ukiniti poslovalnico v kakšnem večjem kraju, kjer so razdalje do naslednje najbližje poslovalnice manjše in kjer je dobro urejen javni promet. Ob tem izpostavljajo tudi dejstvo, da je skoraj 30 odstotkov prebivalcev v občini starejših od 63 let, mnogi med njimi nimajo vozniškega izpita, elektronsko bančništvo pa bi jim predstavljalo prevelik izziv. S protestnim pismom Črnjani niso dosegli prav dosti, tudi z oktobrskim protestom v središču občine ne.

Včeraj pa se je okoli 40 protestnikov, z županjo Romano Lesjak na čelu, zopet zbralo in opominjalo odločevalce na posledice, ki jih bodo od ponedeljka naprej trpeli Črnjani, saj je bil včeraj zadnji dan obratovanja banke. Odslej je Črnjanom najbližja banka poslovalnica NLB v Mežici, od središča Črne na Koroškem oddaljena približno osem kilometrov. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije pa županja Lesjakova aktivno išče druge banke, ki bi bile pripravljene prevzeti naloge, ki jih je za Črnjane doslej opravljal NLB.