Črnjan Matej Vidovič je član zdravstvenega tima celovškega prvoligaša SK Austria Klagenfurt

Črnjan Matej Vidovič je že dve leti član zdravstvenega tima pri avstrijskem nogometnem prvoligašu SK Austria Klagenfurt iz Celovca. Nekdanji prvoligaški igralec Rudarja, Korotana, Maribora, Mure, Beltincev, Domžal in Dravograda je tako tudi po uspešni igralski karieri ostal povezan z nogometom. V klubu opravlja vlogo maserja ter človeka za prvo pomoč. Tukaj si lahko preberete intervju, v katerem je povedal marsikaj zanimivega. 

E-Koroška: Kako je prišlo do sodelovanja med vami in klubom SK Austria Klagenfurt iz Celovca? 

Vidovič: Ko sem bil maser v St. Michaelu, me je igralec kluba Samo Olip predstavil fizioterapevtu Austrie Haraldu Wagnerju. On me je pripeljal v klub. Prvič sem bil tam leta 2018, dva in pol meseca. Februarja leta 2020 je takratni vratar kluba Žan Pelko predlagal, da grem zraven na priprave, kot pomoč. Potem so me čez mesec dni poklicali in mi ponudili redno službo.  

E-Koroška: Kako se počutite v Celovcu, kakšni so pogoji za delo? 

Vidovič: Sem zadovoljen, dela imam veliko, sem tudi dosti odsoten od doma. Pogoji za delo so zelo dobri. V klubu imamo laser, ultrazvok. Če kateri igralec potrebuje magnetno resonanco, se to uredi takoj, lahko že v istem dnevu. Za klub delata dva zdravnika, maser, fizioterapevt. Delam kot maser in pri prvi pomoči, opravljam terapije z laserjem, razne manualne tehnike ter terapije z ultrazvokom. 

E-Koroška: Kakšna je organizacija kluba? 

Vidovič: Če jo primerjam s slovenskimi klubi, v katerih sem igral, tu ni toliko improvizacije. Morda sta bila Maribor in Rudar izjemi. Vse je transparentno. Že sam objekt, infrastruktura sta daleč nad objekti v Sloveniji. Ne more se primerjati. 

E-Koroška: V Celovcu ste spoznali tudi trikratnega olimpijskega prvaka, avstrijskega smučarja Matthiasa Mayerja. Kako sta se srečala? 

Vidovič: Smučarska reprezentanca Avstrije je prišla na preglede v Olimpijski center, ki se nahaja na štadionu Wörthersee, kjer treniramo in igramo tekme. Tam sva se spoznala. Spregovorila sva nekaj besed, je čisto preprost. Pozna kar nekaj slovenskih smučarjev. 

E-Koroška: Na prvenstvenih tekmah redno srečujete tudi slovenske igralce, se kaj pogovarjate z njimi? 

Vidovič: Z vsakim Slovencem spregovorim par besed. Vsi so preprosti, dobri igralci. Benjamina Šeška, člana RB Salzburga, sem spoznal na tekmi v Celovcu, ko smo jih presenetljivo premagali z 2:1. Jona Gorenca Stankoviča, ki igra pri graškem Sturmu, pa na gostovanju v Gradcu. Oba sta mi podarila svoj dres.  

E-Koroška: Jesenski del ste odigrali zelo dobro, kakšen je cilj spomladi? 

Vidovič: Ekipa je jeseni kot novinec v ligi presenetila, trenutno smo četrti. Imamo veliko priložnost, da se uvrstimo v zgornji play off, kamor se uvrsti prvih šest ekip. Na spomladanski del prvenstva smo se dobro pripravili. 

E-Koroška: Trener ekipe je nekdanji avstrijski reprezentant Peter Pacult. Kaj bi povedali o njem? 

Vidovič: Za njega šteje samo delo. Ne priznava zvezdnikov, je zelo strog, nepopustljiv. Pri njem se ogromno trenira. 

E-Koroška: Pred spomladanskim delom sezone je ekipo okrepil občasni reprezentant Slovenije Rajko Rep. Kako se je znašel, kaj se pričakuje od njega? 

Vidovič: Znašel se je dobro, saj je bil pred leti že član Austrie, ki se je takrat iz tretje prebila v drugo ligo. Pričakuje se, da bo s svojimi izkušnjami pomagal do uvrstitve v play off. On je v Avstriji  znano ime, tu ga zelo cenijo. 

E-Koroška: Morda za konec intervjuja poveste kakšno zanimivost o klubu? 

Vidovič: Klub vodita brata Željko in Tomislav Karajica, nemška podjetnika hrvaškega rodu. Njuna agencija SEH Sports & Entertainment Holding ima v lasti tudi nemškega tretjeligaša FC Viktorio iz Berlina in košarkarski klub Hamburg. Željko Karajica pa je tudi manager hrvaškega boksarja Filipa Hrgovića.