Črna na Koroškem z maskami in zaščitno obleko na pomoč Kitajski

Občina Črna na Koroškem je od lanskega leta pobratena s kitajskim mestom Harbin, zato so se nedavno odločili, da Kitajcem priskočijo na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa. V eno izmed bolnišnic so poslali 7500 mask in 500 zaščitnih oblek.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak se je v začetku januarja z delegacijo udeležila simpozija zimskih pobratenih mest v kitajskem mestu Harbin. Delegacija je na simpoziju podpisala Harbinsko deklaracijo, ki se nanaša na sodelovanje med občinami podpisnicami, na cilje trajnostnega razvoja, ki bodo vodilo za nadaljnja sodelovanja in izmenjavo primerov dobrih praks med občinami.

Domov so se vrnili le nekaj dni pred začetkom epidemije koronavirusa, zato so se odločili, da jim pomagajo. V eno izmed kitajskih bolnišnic so nedavno poslali paket pomoči, in sicer 7500 zaščitnih mask in 500 zaščitnih oblek – uspelo jim je kljub močno okrnjenem prometu na Kitajsko in globalnem pomanjkanju zaščitne opreme.

Okuženi tudi Slovenci

Medtem pa s Kitajske sporočajo upad števila novih okužb s koronavirusom. Po dosedaj dostopnih podatkih je epidemija zahtevala 2118 smrtnih žrtev, okuženih pa naj bi bilo več kot 74 tisoč ljudi. Na Koroškem pa te dni odmeva predvsem stanje na japonski ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi virusa v karanteni, kjer je bilo tudi šest Slovencev, med njimi štirje Korošci. Po poročanju STA sta dva Slovenca okužena, dva čakata na povratek v Slovenijo, dva pa sta že v Sloveniji, a v karanteni na domu.

Temo koronavirusa v Sloveniji je na zahtevo poslanske skupine SDS obravnaval tudi parlamentarni odbor za zdravje, kjer so opozorili na prezasedenost slovenskih bolnišničnih oddelkov že v primeru gripe. Strokovnjaki in ministrstvo za zdravje ob tem sporočajo, da je slovenski zdravstveni sistem dobro pripravljen na zgodnje odkrivanje obolelih, zavedajo pa se premajhnih zmogljivostih slovenskih bolnišnic.

NK