»Črna luknja«: koroška kolesarska atrakcija

Včeraj se je v Jamnici zaključil devetdnevni festival Black Hole Bike Fest, ki na Koroško privablja mnogo kolesarjev, tako rekreativne kot profesionalne. Festival iz leta v leto raste, organizatorji pa upajo, da bo drugo leto dogodek Black Hole Enduro del svetovnega pokala enduro.

Kolesarski festival je iz leta v leto bolj priljubljen

Black Hole Bike Fest na Koroško vsako leto privablja vedno več tekmovalcev iz celotne Slovenije in tudi iz tujine. Celotedensko dogajanje že svetovno prepoznanega kolesarskega festivala je razpredeno po celotni Mežiški dolini, od Črne na Koroškem pa vse do Raven na Koroškem. V osmih dneh se je odvila vrsta tekmovanj, od atraktivnega kolesarskega maratona, ki vodi tudi skozi Podzemlje Pece, tekmovanja enduro do kros dirke, organizatorji pa so z delavnicami za najmlajše kolesarje, vodenimi turami in tečaji poskrbeli tudi za manj profesionalne in manj ekstremne ljubitelje gorskega kolesarstva.

Organizatorji so s potekom letošnjega festivala zadovoljni, navdušeni so tudi nad obiskom in pozitivnim odzivom javnosti ter tekmovalcev. »Odziv javnosti je odličen, povečalo se je število tekmovalcev in gledalcev. Nad obiskom maratona in leškega krosa, ki sta se odvila v prejšnjem tednu, smo bili pozitivno presenečeni. Te prireditve so včasih namenjene same sebi, ker se pač ne dogajajo ravno v centru mest, zato dogodke počasi selimo bližje urbanim naseljem. Maraton v Črni smo preselili v sam center občine, kar se je izkazalo za zelo dobro potezo,« je obisk dogodkov komentiral eden od organizatorjev Damjan Kačič – Kalči.

Tekmovalci iz devetih držav sveta, občine pa ne kažejo zanimanja

Na tekmovanja v okviru Black Hole Bike Festa se lahko prijavi prav vsak, ki se zna peljati s kolesom. »Če tekmovalec nima licence, plača dnevno licenco, ker morajo biti urejena zavarovanja,« razloži organizator dogodka Anej Štrucl. Vendar pa so to profesionalna tekmovanja, ki se štejejo za tekmovanje SloEnduro, tudi trase so temu primerne – neizkušenemu kolesarju se lahko hitro pripeti kakšna nezgoda.

Na letošnjem maratonu je sodelovalo 160 tekmovalcev iz sedmih držav, na tekmovanje Enduro pa okrog 100 tekmovalcev iz devetih držav; na Koroško je našel pot tudi tekmovalec iz Amerike. Organizatorji izražajo zadovoljstvo nad velikim številom tekmovalcev, obenem pa si želijo večjega posluha in pomoči s strani okoliških lokalnih skupnosti. »Občini Prevalje in Črna na Koroškem z nami zelo radi sodelujeta, Ravne in Mežica pa bolj slabo,« potarna Kalči. »Občina Ravne za nas pač nima nekega posluha, zato letos nismo organizirali najbolj atraktivnega dogodka v okviru festivala, to je mestni prolog na Ravnah. Želja je, da bi to drugo leto vrnili, vendar smo finančno zaenkrat še na takšni stopnji, da ne moremo v vsak projekt sami, potrebujemo pomoč in podporo s strani občin.« Tudi pridobivanje sponzorskih sredstev na Koroškem ni ravno mačji kašelj. »Vsi podpirajo moralno, ampak morala ne prinese marketinga in preostalih potrebnih stvari,« doda Anej. Ob tem še pove, da se Avstrijci dosti bolj zavedajo, kakšen doprinos k turizmu v regiji so takšna tekmovanja, in pri dogodku Black Hole Bike Fest tudi sodelujejo ter ga podpirajo.

Svetovni pokal mogoče tudi na Koroškem

Čez devet dni bo znano, ali se bo tekmovanje Black Hole Enduro uvrstilo med najelitnejša tekmovanja gorskega kolesarstva na svetu, kar bi bila za prihodnost dogodka izvrstna odskočna deska. Enduro World Series 2018 bi na Koroško privabil najmanj 450 tekmovalcev in še dvakrat toliko spremljevalcev, kar bi bilo za turistični razvoj regije več kot dobrodošlo. »Kar se tiče endura in gorskega kolesarstva, je to tekmovanje primerljivo s tekmovanjem MotoGP v motociklizmu,« razloži Kalči in doda, da sta občini Prevalje in Črna takoj dali soglasje ter potrdili sodelovanje pri dogodku.

JP